Alle jongeren met zeldzame bijwerking vaccinatie myorcarditis herstellen

Alle gevaccineerde jongeren die last krijgen van een ontstoken hartspier, myocarditis, herstellen relatief snel, blijkt uit onderzoek van Harvard. Meestal zijn het mannen die hier last van krijgen. Dat meldt Skipr.  

Myocarditis komt het vaakst voor bij jongeren, vooral mannen. In 90 procent van de gevallen deed deze aandoening zich voor na de tweede coronavaccinatie, meestal na twee dagen. Het ging hierbij om mRNA-vaccins. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna maken gebruik van deze technologie. 

Symptomen

Pijn op de borst is het meest voorkomende symptoom van een ontstoken hartspier. Daarnaast hadden sommige jongeren last van kortademigheid of koorts. Het grootste deel van de jongeren werd in het ziekenhuis opgenomen. Ongeveer 20 procent belandde op de intensive care. Alle jongeren herstelden echter volledig.

Donald Lloyd-Jones, voorzitter van de American Heart Association, zegt dat deze bijwerkingen zeer zeldzaam zijn en dat de voordelen van vaccinatie opwegen tegen de nadelen.

Myocarditis in Nederland

In Nederland zijn op dit moment bij 24 miljoen vaccinaties 65 gevallen van een ontstoken hartspier geconstateerd. Ook is het niet zeker dat al deze gevallen van myocarditis door vaccinaties veroorzaakt zijn. De aandoening kan ook spontaan ontstaan namelijk.

Door: Nationale Zorggids