OMT stelt voor om kinderen vanaf groep 1 zelftests te laten doen

Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter is dat kinderen al vanaf groep 1 een zelftest te laten doen. Dit kan dan onder begeleiding. Nu doen kinderen vanaf groep zes regelmatig een zelftest. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Het OMT had vrijdag het kabinet aangeraden om de kerstvakantie met een week te verlengen. Op die manier zou je het aantal besmettingen binnen de scholen kunnen verminderen. Minister de Jonge schreef in een reactie op dat advies dat het langer sluiten van de scholen een extra risico met zich meebracht. Ouders moeten waarschijnlijk werken en brengen daarom hun kinderen vaker naar de opvang. Dan zou de maatregel alsnog niet werken.

Problemen

Minister de Jonge ziet ook wel problemen bij het advies om kinderen vanaf groep 1 te testen. “Het gaat om enorme aantallen testen, die besteld moeten worden en waarvoor zaken logistiek georganiseerd moeten worden.” De Jonge denkt dat het op korte termijn allemaal niet haalbaar is.

Extra maatregelen 

Op 14 december komt het kabinet weer bij elkaar om over de huidige maatregelen te praten. Dan moet ook duidelijk zijn of de maatregelen tot nu toe hebben geholpen om de cijfers terug te dringen. Ook wordt er gekeken naar eventuele extra maatregelen voor het onderwijs. De Jonge sluit niet uit dat er in een later stadium alsnog zelftests beschikbaar komen voor kinderen vanaf groep 1. 

Door: Nationale Zorggids