Normal_kaja-reichardt-wb1m8zefmeq-unsplash

Vanwege de oprukkende omikron-variant van het coronavirus krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterpik aangeboden. De booster kan helpen om bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan, laat het Verenigd Koninkrijk zien. Er wordt geprikt van oud naar jong en dat blijft zo. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Dit meldt Rijksoverheid. 

De omikron-variant verspreidt zich sneller dan de delta-variant. Hoewel er veel nog niet zeker is, is wel duidelijk dat deze nieuwe variant zich minder aantrekt van de opgebouwde immuniteit. Het OMT verwacht dat de nieuwe variant van het coronavirus in de komende weken dominant zal worden en houdt rekening met een forse toename van infecties in januari. De boosterprik helpt de bescherming weer op peil te brengen, blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten uit Engeland.

60-plussers en griepprikgroep

Dinsdag zijn de laatste 60-plussers uitgenodigd die langer dan 6 maanden geleden hun laatste vaccinatie of coronabesmetting hebben gehad. De komende dagen volgen de 60-plussers die 3 maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie of coronabesmetting hadden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een boosterprik aangeboden.

Na de 60-plussers volgen de 60-minners op volgorde van leeftijd. De GGD’en schalen verder op om mogelijk te maken dat iedereen snel aan de beurt komt. Daarbij krijgt de griepprikgroep (met een verhoogd medisch risico) onder de 60 jaar een uitzondering. Een groot deel van deze groep krijgt vanaf 23 december zoveel als mogelijk een sms met een oproep zich te melden bij een GGD in de regio. Verder gaat het op volgorde van leeftijd zo snel als mogelijk.

Door: Nationale Zorggids