Andere coronastandpunten? Neem elkaar serieus en blijf het gesprek aangaan

In Frankrijk kreeg president Emmanuel Macron felle kritiek vanwege zijn uitspraken over ongevaccineerde Fransen. Het staatshoofd vertelde in de krant Le Parisien dat hij deze groep "tot het eind" het leven zuur wil maken. Hierop reageerde zijn politieke rivalen geërgerd. Dit meldt ANP Expert Support.

Na bijna twee jaar sinds de start van de coronacrisis zitten we in Nederland weer in een lockdown en is vrijwel iedereen de crisis een beetje zat. Het is dan ook begrijpelijk dat de meningen uiteenlopen over de coronacrisis en de maatregelen. Waar we voor moeten waken is dat uiteenlopende standpunten mensen uit elkaar drijven.

Mentale welzijn 

Zo bleek uit recent onderzoek van het Rode Kruis naar de gevolgen van de coronacrisis op ons mentale welzijn dat 68 procent van de Nederlanders in hun eigen omgeving te maken hebben met mensen met uiteenlopende standpunten over omgaan met het virus. Ruim driekwart van de ondervraagden vindt dat de coronacrisis leidt tot een tweedeling in de Nederlandse samenleving. En 84 procent is van mening dat we steeds harder worden naar elkaar. Ook kent iets minder dan de helft mensen met wie ze liever niet meer over corona praten. Bij een kwart leidde dit tot een verslechterde relatie met vrienden, kennissen of familie.

Naar elkaar blijven luisteren 

We moeten juist nu met elkaar in gesprek blijven, naar elkaar luisteren en elkaar écht horen. Ongeacht je eigen standpunt over de coronacrisis of de maatregelen. Of je nu gevaccineerd bent of juist tegen vaccineren bent: we zijn allemaal mensen en behoren elkaar menswaardig te behandelen. Samen en door elkaar serieus te nemen, met respect voor elkaar en voor elkaars standpunten, komen we het best de crisis te boven.

Door: Nationale Zorggids