Elke dag tienduizenden afspraken voor boosterprik

Dagelijks plannen nog steeds tienduizenden mensen een afspraak voor een boosterprik tegen het coronavirus. Dinsdag werden er 56.000 nieuwe afspraken voor een oppepprik bij een GGD gemaakt, de dag daarvoor 69.000, zo meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid staan er voor deze week ruim 950.000 boosterprikken gepland. Dat aantal loopt nog op.

Toch is de piek van de boosterprikcampagne duidelijk voorbij. Het aantal afspraken dat er voor komende weken gepland staat is volgens een woordvoerster van de GGD "aanzienlijk minder". Hoeveel minder kan ze niet zeggen, juist omdat het aantal afspraken wel nog elke dag oploopt. "Er zijn bijvoorbeeld mensen die op vakantie waren en zich bij terugkomst alsnog willen laten prikken."

Geen afspraak nodig

Vorige week zijn in totaal 1,86 miljoen boosterprikken gezet. De overheid wil dat alle volwassenen die volledig zijn gevaccineerd en ervoor in aanmerking komen, voor eind januari de kans hebben gehad een boosterprik te halen. Alleen mensen die langer dan drie maanden geleden hun laatste coronaprik kregen of een besmetting doormaakten, kunnen al een oppepprik krijgen. Om iedereen die voor een boosterprik in aanmerking komt te prikken voor het einde van de maand, moet komende weken eigenlijk het huidige priktempo worden aangehouden. Momenteel heeft zo'n 45 procent van de volwassenen een boostervaccinatie gehad.

Omdat het aantal prikafspraken terugloopt, gaan GGD'en in alle provincies boosterprikken aanbieden zonder dat mensen een afspraak nodig hebben. Volgens de woordvoerster van GGD GHOR Nederland wordt momenteel 15 procent van de boosterprikken gezet zonder dat daar een afspraak voor nodig was.

XXL-priklocaties

De XXL-vaccinatielocatie in het World Forum in Den Haag sluit binnenkort, vanwege de daling van het aantal prikafspraken. Of ook de andere XXL-priklocaties in het land zullen sluiten, is volgens de GGD-woordvoerster lastig te zeggen. De extra grote vaccinatiehallen zijn geopend om snel heel veel boosterprikken te kunnen zetten. "Het is logisch dat als we over de piek heen zijn, GGD'en dan hun locatiebeleid aanpassen." Maar hoe regio's dat aanpakken is aan henzelf.

Als het aantal prikafspraken afneemt, ontstaat ook weer ruimte voor "fijnmaziger" prikken, vertelt de woordvoerster. Dat wil zeggen dat GGD'en bijvoorbeeld in bepaalde wijken met een lage vaccinatiegraad boosterprikken gaan aanbieden.

Door: ANP