Normal_corona_handen

De piek van het aantal dagelijkse coronabesmettingen is nog niet bereikt en toch zijn er vorige week vrijdag versoepelingen aangekondigd. Volgens epidemioloog Frits Rosendaal is de fase aangebroken waarin Nederland het virus laat uitrazen. Waar de maatregelen eerst het aantal besmettingen moest terugdringen, is dat nu niet meer het belangrijkste doel. Dit meldt NOS. 

Infectieziektenmodelleur Marino van Zelst van Wageningen University vindt dat het kabinet het virus ongecontroleerd laat uitrazen. Nederland accepteert nu tienduizenden besmettingen per dag, “dan heb je het niet meer onder controle”. Collega infectieziektenmodelleur Jacco Wallinga van het RIVM is het daar niet mee eens. Ja, je kunt het uitrazen noemen. Maar er is nog altijd sprake van controle, omdat er alsnog op de rem getrapt zal worden als de situatie uit de hand loopt.

Meest pessimistische scenario

Begin maart kunnen er alsnog 1.500 coronapatiënten op de intensive cares liggen, maar dat is volgens Wallinga het meest pessimistische scenario. Hierbij is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de kortere ligduur op de ic bij Omikron dan bij Delta. Alle epidemiologen verwachten ook een stijging van het aantal ziekenhuisopnames, vooral onder ouderen. Maar doordat Omikron minder ziekmakend is, kan het scenario uiteindelijk veel positiever uitpakken. Belgische viroloog Marc van Ranst denkt dan ook dat Nederland meer versoepelingen aankan.  

Door: Nationale Zorggids