Gezonde leefstijl manier om uit pandemie te komen, vooral voor ouderen

Werken aan gezonde leefstijl is de route om uit de coronapandemie te komen. Het belang van bewegen voor een goede gezondheid wordt steeds duidelijker, niet alleen tijdens corona maar ook daarna. Er ligt een belangrijke rol voor de zorg om op bewegen in te zetten, als onderdeel van een gezonde leefstijl.

Sport en bewegen hebben een duidelijk bewezen positief effect op ziektebeloop en herstel van acute Covid-19. Bovendien draagt bewegen bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten.

Mentale gezondheid

Naast fysieke effecten is bewegen positief voor het mentale welbevinden. Zo zorgt bewegen onder andere voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie. In het geval van stress dragen sport en bewegen ertoe bij dat stressgevoelens geleidelijk afgevoerd worden. Ook zorgen sport en bewegen voor het verminderen of voorkomen van angstige- en depressieve symptomen.

Leefstijl

Dit benadrukt het belang om meer in te zetten op sport, bewegen en andere leefstijlfactoren. Niet alleen tijdens corona, maar ook juist in de toekomst. De zorg kan hier veel betekenen. Voor veel volwassenen en ouderen is het lastig om uit zichzelf meer te gaan bewegen. Zij hebben vaak behoefte aan goede begeleiding en laagdrempelig aanbod. Voor mensen met vragen en problemen omtrent gezondheid is de zorgprofessional vaak het eerste aanspreekpunt. De kennis over gezondheid en het vertrouwen van de patiënt maakt dat de zorg een geschikte plek is om mensen te informeren, motiveren en uiteindelijk door te verwijzen naar beweegaanbod en/of leefstijlprogramma’s.

Door: Nationale Zorggids