Meeste oppositiepartijen stemmen dinsdag tegen 2G-beleid

Coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks keren zich tegen 2G, het beleid waarmee mensen alleen toegang krijgen als ze kunnen bewijzen recent gevaccineerd tegen, of genezen van het coronavirus te zijn. De kleinste coalitiepartij heeft zich nooit groot voorstander van dat beleid getoond, en zal dinsdag voor een motie stemmen om het 2G-wetsvoorstel van tafel te halen.

De SGP heeft die motie ingediend, samen met Kamerlid Pieter Omtzigt. Het 2G-voorstel is omstreden en weinig populair buiten de coalitie. De PvdA zal in haar fractievergadering nog een besluit nemen over de motie.

De kans bestaat dus dat de motie om het 2G-wetsvoorstel in te trekken, dinsdag al een meerderheid haalt. Maar zonder steun van GroenLinks en ChristenUnie lijkt een meerderheid voor 2G in de Eerste Kamer sowieso ver weg. Het kabinet heeft wel steeds aangegeven 2G niet van tafel te willen halen. "Laten we het nog niet weggooien", vroeg premier Mark Rutte recent nog aan de oppositie.

Ernst Kuipers

Ook zorgminister Ernst Kuipers denkt dat 2G nodig is als het kabinet de coronaregels wil versoepelen "en tegelijkertijd de pandemie nog enigszins onder de duim" wil houden.

Door: ANP