Ministerie wilde inhoud OMT-adviezen wijzigen en slaagde daar soms in

Het advies van het Outbreak Management Team is meermalen door het ministerie van Volksgezondheid verzocht om het corona-advies aan te passen. Zo wilde het ministerie in maart 2020 een oproep om zuinig om te gaan met mondkapjes uit het advies halen, omdat dit een “harde binnenkomer” zou zijn. Het OMT paste het advies niet aan. Dit meldt de Telegraaf. 

Hoewel de meeste opmerkingen van VWS op de adviezen gericht waren op het wegnemen van onduidelijkheden, is een aantal keer gepoogd de adviezen inhoudelijk aan te passen. Dat lukte lang niet altijd: soms deed het OMT er iets mee, soms helemaal niet. Een advies over de bezoekersregeling voor verpleeghuizen, stuitte ook op weerstand van het ministerie maar ook dat advies werd door het OMT ongewijzigd gepublcieerd.

Twee aangepaste adviezen

Wel haalde het OMT in december 2020 een opmerking over lange wachttijden bij de GGD door drukte bij het bron- en contactonderzoek uit  een document. Hoewel het ministerie hier niet expliciet om vroeg, had het wel kritiek op de tekst. Ook in mei 2021 werd een advies aangepast. Het OMT had het erover om ongevaccineerde docenten sneller een vaccinatie aan te bieden, maar uiteindelijk kwam er in het advies te staan dat het geen zin had om leraren sneller te vaccineren omdat scholen daardoor toch niet sneller open konden.

Door: Nationale Zorggids