Wat is de centaurus-variant van het coronavirus en wat weten we er nu over?

Woensdag 13 juli werd de centaurusvariant van het coronavirus in Nederland aangetroffen in een monster uit de regio Noordoost-Gelderland dat werd afgenomen op 26 juni. De variant dook eerder al op in onder meer de VS, Duitsland, India en Australië. Maar hoe gevaarlijk en besmettelijk is deze variant en wat weten we verder over de centaurusvariant?

De centaurusvariant, ook wel BA.2.75, wordt in sommige media ook wel het ‘kleinkind’ van de omikronvariant genoemd. In feite is centaurus een sub-sub-variant van omikron. Het is namelijk een mutatie van de omikron BA.2-variant. Dat is de variant die in februari dominant was in Nederland en ook deze zomer weer opdook, na een korte opleving van de omikron BA.5-variant. Coronavarianten worden naar letters uit het Griekse alfabet vernoemd, maar subvarianten worden naar sterrenstelsel vernoemd, vandaar centaurus.

Afweer

Het vermoeden bestaat dat centaurus de afweer tegen het coronavirus makkelijker omzeilt dan de andere omikronvarianten. “Wel lijkt ook deze variant door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen het coronavirus gemakkelijker te kunnen omzeilen”, aldus het RIVM.

Zomergolf

Er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat deze variant ziekmakender is dan andere coronavarianten. Nederland zit sinds juni in een zomergolf van het coronavirus. De meeste mensen zijn besmet met omikronvarianten B.2.12.1, BA.4 en BA.5. Daar worden mensen niet zieker van dan de oorspronkelijke omikronvariant. Daarom is er geen reden om aan te nemen dat dit bij de centaurusvariant wel het geval is.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong
Bronnen: Algemeen Dagblad, NOS, RIVM