Week 5: Vertrouwen in de zorg, donororganen, corona & vet tegen allergieën

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het vertrouwen in de zorg, donororganen, corona, vet tegen allergieën, oversterfte in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Vertrouwen chronisch zieken in zorg gedaald, hoger dan voor corona 

Het vertrouwen in de zorg en de medische mogelijkheden bij mensen met een chronische ziekte is afgelopen jaar weliswaar gedaald, maar nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Een deel van hen maakt zich zorgen over de oplopende personeelstekorten in de zorg en de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst. 

Dinsdag: Het LUMC onderzoekt hoe je donororganen langer goed houdt buiten lichaam

Donororganen zijn er nooit genoeg. De organen die wel beschikbaar zijn, moeten vliegensvlug getransplanteerd worden. De geneeskunde zet daarom volop in op het langer goedhouden van organen. Marlon de Haan onderzoekt in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hoe je nieren buiten het lichaam in leven kunt houden

Woensdag: Nauwelijks meer positieve coronatesten afgelopen week

In de verpleeghuizen is het aantal bewoners met een positieve coronatest de afgelopen week met 16 procent gestegen, aldus gezondheidsinstituut RIVM in de weekcijfers. Het gaat echter in de praktijk om zeer kleine aantallen mensen en er is geen enkele reden tot ongerustheid, aldus een woordvoerder, wijzend op "waar we vandaan komen". Er is hooguit misschien even sprake van een zekere stabilisatie.

Donderdag: Veel vetten in bloed biedt bescherming tegen allergieën

Mensen met relatief veel vetten in hun bloed krijgen minder vaak allergische aandoeningen, zoals eczeem en astma. Deze vetten zorgen dat genen die een sleutelrol spelen in allergische reacties minder actief zijn.

Vrijdag: Eind januari geen oversterfte meer

In januari overleden bijna 15 duizend mensen, dit zijn er ruim 1 250 (9 procent) meer dan verwacht. Er was oversterfte in de eerste twee weken van januari. In de laatste twee weken van januari was er geen oversterfte meer.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong