Normal_413-7f9bfc55f64fd2c55065d280ede1818d__1_

Caroline Prommenschenckel heeft de eerste praktische Herstelplanner van Nederland ontwikkeld voor mensen met long-covid. De Almeerse, die zelf ook kampte met langdurige gevolgen van het virus, wil hiermee  lotgenoten helpen. Vanaf woensdag 24 mei ligt de Herstelplanner in de Nederlandse boekwinkels. Dit meldt Marjo van Lijssel.

Honderduizenden Nederlanders, van jong tot oud, kampen met de langdurige gevolgen van long-covid na een coronabesmetting. Ze sprankelden van de energie voordat ze met het virus in aanraking kwamen. Nu - maanden en zelfs jaren na de infectie - zijn veel patiënten nog steeds totaal uitgeput.  

Weer leren leven

Dit overkwam ook Caroline Prommenschenckel. Eind februari 2021 raasde het virus door haar lijf. "Terwijl mijn collega's, familieleden en vrienden na corona snel weer opknapten bleef ik doodmoe", zegt ze. "Zelfs een loopje van mijn bank naar de keuken voelde als de beklimming van de Mount Everest. Ik kreeg maanden fysiotherapie, logopedie en ergotherapie, maar mijn extreme vermoeidheid bleef. Ik moest er maar mee leren leven was het advies".

Vol energie

Caroline kon haar lot niet accepteren. Door goed te luisteren naar haar eigen lijf en (mentale) grenzen én door alleen dingen te doen die haar energie gaven - al was het nog zo klein - namen haar vermoeidheidsklachten binnen drie maanden af. "Toen ben ik de herstelplanner gaan ontwikkelen, want zo'n resultaat gun ik ook andere long-covidpatiënten". 
 
Door: Nationale Zorggids