Normal_pexels-markus-spiske-3970330__1_

Uit recent onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat het bron- en contactonderzoek geen invloed had op de verspreiding van het coronavirus. In het contactonderzoek werden mensen gewaarschuwd wanneer iemand in hun omgeving positief had getest op Covid-19. Dit meldt RTL Nieuws.

In het begin van de coronapandemie deden de GGD’s massaal onderzoek naar de bron van een besmetting nadat iemand positief testte. Ook werden alle contacten van de besmette persoon gewaarschuwd door GGD callcentermedewerkers. Volgens het onderzoek had dit bijna geen invloed op de pandemie.

Geen zin

Arts-epidemioloog Janneke van de Wijgert deed onderzoek naar deze methode van de GGD. "De reflex bij een crisis als deze is altijd: bron- en contactonderzoek hoort erbij. Maar je kunt je afvragen of het later in de epidemie nog steeds zinvol was", zegt Van de Wijgert.

De arts zegt dat het contactonderzoek nog weinig zin had nadat het virus volop aanwezig was in Nederland en de bron bijna niet meer te traceren was. "Mensen hoorden het gewoon sneller van hun huisgenoten, vrienden of collega’s als er iemand positief was."

Teststraat

In het Utrechtse onderzoek werden mensen ondervraagd die een Amsterdamse coronateststraat bezochten eind 2020 en begin 2021. Hier bleek dat de meeste mensen daar waren vanwege verkoudheidsklachten, en dat maar 2 tot 5 procent het bron- en contactonderzoek als reden opgaven.

In het najaar van 2020 werd de CoronaMelder app ingevoerd, zodat men gewaarschuwd werden wanneer ze contact hadden gehad met iemand die besmet was. Helaas had dit weinig effect, waarbij maar 1,5 procent van de mensen zich liet testen na een melding van de app. Van de Wijgert merkt op dat de app niet optimaal was gebruikt.

Het RIVM had ook al vastgesteld dan de app maar een ‘bescheiden bijdrage’ had. Uiteindelijk heeft de miljoenen app ongeveer 15.000 besmettingen kunnen voorkomen.

Door: Nationale Zorggids