Nieuwe coronavariant Pirola: dit zijn de nieuwe symptomen

Het coronavirus heeft er weer een nieuwe variant bij: Pirola. Deze variant heeft de bekende coronasymptomen, maar volgens artsenz zijn sommige nieuwe symptomen niet meteen te linken aan het virus. Wat zijn de kenmerken van Pirola precies en wanneer is het verstandig om op corona te testen? 

De nieuwe coronavariant Pirola lijkt niet ziekmakender dan bijvoorbeeld de Omikron-variant, maar is wederom wel weer erg besmettelijk. En omdat er een mutatie is geweest, kan het zijn dat Pirola de mogelijkheid heeft om aan antistoffen te ontsnappen.

Symptomen coronavariant Pirola

Wie een coronabesmetting met de Pirola-variant heeft, kan de bekende symptomen als een loop- en verstopte neus ervaren, smaak- en reukverlies hebben en kampen met flinke luchtwegklachten, hoofdpijn, spierpijn, koorts en vermoeidheid. Maar dan zijn er ook nog de verschijnselen zoals diarree, uitslag en tranende ogen. Uit onderzoek zou zelfs blijken dat een Pirola-infectie vaker leidt tot oogletsel, maar dit is nog niet bevestigd.

Volgens huisarts Lydia Voorkamp hebben patiënten met deze nieuwe coronavariant vooral vaker last van maag- en darmklachten. Ze kan zich voorstellen dat mensen met buikkrampen, diarree en overgeven niet direct aan een coronabesmetting denken en raadt het mensen vooral aan om dat bij zulke klachten juist wel te doen. “Het duidelijke verschil is dat er met corona meestal ook luchtwegklachten mee gepaard gaan.”

Postcovid

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen met corona die géén luchtwegklachten hebben en dan is een coronatest de manier om uit te vinden of iemand besmet is. En hoewel testen misschien niet meer zo vaak voorkomt als voorheen, is voorzichtigheid nog altijd geboden. Corona is nog steeds geen gewone verkoudheid en kan iemand erg ziek maken. Mensen met een relatief milde besmetting kunnen ook postcovid (voorheen long covid) krijgen. En die klachten kunnen voor grote belemmeringen in het leven zorgen. Mensen zijn langdurig moe, kunnen zich niet concentreren, zijn kortademig en snel overprikkeld en hebben veel hoofdpijnklachten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky