Twee keer lagere kans op coronabesmetting na najaarsprik 2023

De mensen die in het najaar van 2023 een coronavaccinatie hebben gehaald, hadden een twee keer lagere kans op een coronabesmetting dan mensen die alleen de eerste twee prikken en één booster hebben gehad. Dit meldt het RIVM. 

Afgelopen vaccinatieronde konden risicogroepen een herhaalprik halen: er is hiervoor een vernieuwd Pfizer-vaccin gebruikt, speciaal gericht op de omikron-XBB-variant van het coronavirus. Uit het laatste onderzoek naar de coronaprik blijkt dat 60-plussers met het vernieuwde coronavaccin voor 50 procent beschermd waren tegen een nieuwe infectie. Zorgpersoneel en mensen met een onderliggende aandoening tussen de 18 en 59 jaar had een bescherming van 41 procent tegen een nieuwe besmetting. Mensen die de nieuwe prik haalden, hadden dus een twee keer lagere kans op een infectie met corona dan mensen die de prik niet haalden.

Nieuwe coronavariant

Inmiddels heeft de omikron-XBB-variant plaats moeten maken voor de omikron-JN.1-variant, die sinds januari 2024 bijna alle besmettingen veroorzaakt. Het vaccin uit najaar 2023 biedt hiertegen iets minder goede bescherming.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky