Meer jongeren dan volwassenen hebben long covid

Ruim 3 procent van de volwassenen van 26 jaar en ouder hebben na een coronabesmetting nog last van postcovid of long covid. Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar is dat ongeveer 5 procent. Bijna een kwart van de volwassenen en 20 procent van de jongeren voelt zich in het dagelijks leven heel erg beperkt, onder meer door ernstige vermoeidheid. Dit meldt het RIVM, dat een kwartaalonderzoek deed.

Ook klachten als geheugen- en concentratieproblemen, benauwdheid of kortademigheid komen vaak voor. De ernst van de klachten verschilt veelal sterk per persoon. Onder volwassenen komt het ook geregeld voor dat ze moeite hebben met het nemen van hun verantwoordelijkheden, in bijvoorbeeld het huishouden of op het werk.

Langdurige coronaklachten

39 procent van de volwassenen met post-covid zegt hier al 1 tot 2 jaar last van te hebben en 32 procent 2 tot 3 jaar. 30 procent van de jongeren met langdurige corona zegt hier 1 tot 2 jaar last van te hebben en 9 procent heeft hier tot wel 3 jaar last van.

Diagnose huisarts

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt ook dat 36 procent van de volwassenen en 39 procent van de jongeren de diagnose post-covid heeft gekregen. 39 procent van de volwassenen en 44 procent van de jongeren heeft zichzelf gediagnosticeerd, of heeft het vermoeden uitgesproken gelregen door mensen om hen heen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky