Infectioloog meldt toename coronabesmettingen

Er zijn weer meer mensen met corona, meldt infectioloog Chantal Rovers van het Radboudumc. De aantallen zijn niet alarmerend, maar ze wil wel dat mensen weten dat een snotneus en hoest ook op COVID-19 kunnen wijzen. Dit meldt NU.nl. 

Op de RIVM-Infectieradar is te zien dat het aantal mensen met luchtwegklachten begin dit jaar op 10 procent stond. Momenteel ligt dat percentage op 5 procent met luchtwegklachten, waarvan 10 procent een positieve coronatest in handen heeft.

Geen extra druk in ziekenhuizen

Rovers deelt haar bericht over het toenemende aantal coronabesmettingen op X en krijgt daar kritiek op. Ze benadrukt absoluut geen alarm te willen slaan en dat er geen extra druk staat op ziekenhuizen, maar dat ze mensen slechts bewust wil maken van het feit dat corona nog steeds rondwaart. “Het blijft niet slim om corona door te geven aan iemand met een kwetsbare gezondheid, want die kan er ernstig ziek van worden.”

Geen simpele verkoudheid

Het lijkt er volgens de infectioloog op dat sommige Nederlanders het bestaan van corona vergeten zijn of het tegenwoordig wegzetten als verkoudheid. Maar dat is volgens Rovers echt niet zo. Mensen kunnen langdurige klachten overhouden aan corona, terwijl een echte verkoudheid geen blijvende symptomen heeft. Daarom blijft haar advies ook om thuis te blijven als iemand ziek is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky