kansen autisme op arbeidsmarkt
ICT  leerwerktrajecten voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt 
 
Script begeleidt mensen met autisme en/of hoogbegaafdheid in ICT. Men leert hier kortgezegd programmeren, en dat belangrijk. Het doel van de trajecten bij Script is dat deelnemers (weer) werkfit worden om zo de stap naar de arbeidsmarkt te verkleinen. Waar mogelijk worden zij begeleid naar een baan als software developer. Succes wordt gedeeld, verschillende deelnemers zijn met behulp van Script doorgegroeid naar betaalde arbeid.   

Scholing, arbeidsbemiddeling & jobcoaching

Zorg en ICT samenbrengen, dat is in het kort wat Script doet. In 2016 werd Script opgezet door een veelzijdig team, gespecialiseerd in autisme en ICT. Het team bestaat tegenwoordig uit een psycholoog, GGZ-begeleider, internetondernemer, programmeurs en een jobcoach. Samen weten zij als geen ander hoe zorg en ICT elkaar kunnen versterken, en hoe ze de deelnemers kunnen begeleiden in hun persoonlijke programma’s.   
 
“We benutten de huidige aantrekkingskracht van ICT op de arbeidsmarkt met mensen met een specifieke achtergrond. In dit geval zijn dat jonge mensen met (een vorm van) autisme”, aldus Bert Kat. Hij is één van de initiatiefnemers van Script.        
 

Het ICT leerwerktraject als voorbereiding op een vaste werkplek

“We zien dat het bieden van leerwerktrajecten voor mensen met autisme en/of hoogbegaafdheid niet alleen voor de deelnemers zelf van belang is, er is ook nog eens grote behoefte aan deze gespecialiseerde talenten.” vervolgt Simon Huigen, psycholoog. “Speerpunten in onze programma’s zijn de persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. Wanneer deelnemers de leer-/werktrajecten succesvol hebben doorlopen, dan gaan we kijken of we een geschikte werkplek voor ze kunnen vinden. We werken daarvoor intensief samen met zorg- en arbeidsprofessionals, zoals GGZ en UWV”. 
 
Nikki, oud deelnemer Script en nu medewerker bij Publiek;
"Bij SCRIPT heb ik voor het eerst iets geleerd wat me daadwerkelijk interesseerde en heb ik nu mijn droombaan. Dankzij veel begrip en begeleiding heb ik eindelijk een kans gekregen om te laten zien wat ik in huis heb."  
 
Erik, eigenaar van Publiek;
"Nikki is niet alleen een leuke en gezellige collega, ze levert ook een grote bijdrage aan onze werkzaamheden voor klanten doordat ze binnen no time onze systemen en werkwijze eigen heeft gemaakt."   
 
De formule blijkt te werken. De eerste deelnemers zijn inmiddels aan de slag bij een werkgever, en hebben zo hun plek op de reguliere arbeidsmarkt gevonden. De vraag naar de formule is zelfs zo groot, dat  Script afgelopen jaar noodgedwongen is verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Europaweg, waar er meer rust en ruimte is om deelnemers te helpen bij hun missie. Script hecht veel waarde aan deze werkplekken. De ruimtes zijn prikkelarm, er zitten niet te veel mensen bij elkaar in één ruimte, iedereen heeft zijn eigen werkplek en er zijn altijd begeleiders aanwezig ter ondersteuning.  
 
Kijk voor meer informatie over onze werkwijze en/of trajecten op ​www.script.nl​ en volg ons voor de meest recente ontwikkelingen op ​LinkedIn​.