Wat is een alcoholverslaving?
Ben ik verslaafd of ben ik niet verslaafd. Dit hangt af of jij jouw leven normaal en zonder probleem kan leiden zonder het middel dat je vaak gebruikt. Dat geldt bij zowel alcohol als andere drugs. Een alcoholverslaving is onschuldig zolang het blijft bij zo af en toe een biertje of een wijntje, zodra dit uitloopt naar dagelijks of zelfs meerdere keren per dag is er al snel een verslaving ontstaan. Als jouw avonden niet gezellig zijn zonder een biertje of een wijntje en je door het gebrek van alcohol geen leuke tijd hebt ben je afhankelijk van een middel.
Wanneer dit het geval is, is het verstandig om hulp in te schakelen. Dit kan via vrienden en familie of via een professional, zoals connection-sggz.nl. Bij Connection-SGGZ krijg je professionele hulp bij de problemen die je hebt bij je verslavingen. Deze professionals hebben al lang ervaring in het vak en zijn er niet alleen om de symptomen te verhelpen, maar ook om het achterliggende probleem te verhelpen.

Wanneer spreekt men over verslavingen?

We spreken van verslavingen wanneer een persoon afhankelijk is. Er zijn daarbij verschillende soorten verslavingen, denk hierbij aan internetverslavingen, social media verslavingen, gok verslavingen, drugs verslavingen en seksverslavingen. Wanneer iemand afhankelijk is en daardoor verslaafd is kan dit hun hele leven overhoop halen. De verslaving heeft invloed op het privéleven en zelfs op het werkleven en kan snel uit de hand lopen. Verslaafden kunnen ook ander gedrag vertonen, ze kunnen agressief worden en vaker gaan liegen en dit allemaal voor hun verslaving. 
 

Wat is het effect van overmatig alcohol gebruik?

Als je overmatig alcoholgebruik hebt is het meest voorkomende symptoom dat je overgeeft. Echter zijn er ook mensen en verslaafde die daar geen last van hebben. Het zijn deze mensen die de grens van hun overmatig alcoholgebruik niet kennen en daardoor te veel alcohol gaan drinken. Wanneer je te veel alcohol drinkt kan dit leiden tot blackouts en zelf alcoholvergiftiging, dan is de concentratie aan alcohol in je lichaam te hoog. Alcohol drinken is in Nederland gedoogd en lijkt daarom een onschuldig drankje op zijn tijd, maar dit moet niet onderschat worden. Officieel behoort alcohol nog steeds tot de groepen drugs. Daarom hoort er met mate gedronken te worden, de grens tussen ‘’met mate drinken’’ en ‘’teveel’’ drinken kan namelijk erg dun zijn. Wanneer mensen alcohol drinken krijgen ze vaak ook een zelfverzekerd gevoel, dit gevoel kan heel verslavend zijn. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om minder alcohol te nuttigen.
 

Wat kun je doen om minder alcohol te drinken?

Allereerst is het belangrijk om je zelfvertrouwen op te bouwen. Dit doe je door er eerst voor te zorgen dat je lekker in je vel zit. Dit kan je doen door bijvoorbeeld jezelf te gaan verzorgen, met een skincare routine of juist met een mooi setje kleren! Daarnaast is het ook belangrijk om leuke dingen te gaan doen, die je een goed gevoel geven. Denk daarbij aan bijvoorbeeld hardlopen of juist naar het strand te gaan! Het is ook belangrijk om jezelf een grens op te leggen, je hoeft namelijk niet continu 200% te geven. Even lekker niks doen is ook goed voor de gemoedstoestand. 
 
Een ander goed punt is om te realiseren hoeveel je precies drinkt. Wanneer je opschrijft wat en wanneer je drinkt krijg je je drinkgedrag in kaart. Probeer dit te doorbreken en vervang het drinken door bijvoorbeeld water. Water helpt enorm veel met het hydrateren en het corrigeren van je lichaam. Je wordt er letterlijk gezond van!
 
Een andere manier om ervoor te zorgen dat je minder drinkt is door een alcoholvrije challenge aan te gaan. Veel mensen doen dit in Oktober als Stoptober, het is een goede manier om je discipline te testen en te zien hoe jij eigenlijk verandert als je niet drinkt.