Normal_pexels-skitterphoto-691471

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit plegen op het station of in de trein kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd wordt op het station. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en NS hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Dit meldt de RvdK.

Jongeren die hun taakstraf uitvoeren in de omgeving waar zij schade hebben aangericht, worden bewuster van de gevolgen daarvan. Met als belangrijkste doel dat zij in de toekomst niet nogmaals dezelfde fout maken.

Unieke samenwerking

Aanleiding van de samenwerking is een incident in 2019 waar twee jongeren een trein beschadigden en hun taakstraf bij NS uitvoerden. Pepijn de Wijs (RvdK) was als raadsonderzoeker hierbij betrokken. “Het is ontzettend mooi om te zien dat er nu een overeenkomst is afgesloten zodat in de toekomst meer jongeren hun taakstraf bij NS kunnen uitvoeren”, aldus De Wijs. De overeenkomst is uniek, vertelt Herke Elbers, algemeen directeur van de RvdK: “NS is de eerste grote organisatie waarmee we zo’n samenwerking aangaan. We willen gaan verkennen of andere landelijke organisaties hier ook voor openstaan.”

Bewustwording

NS hoopt dat de samenwerking bijdraagt aan de bewustwording onder jongeren. “We zetten ons elke dag in om het in onze treinen en op stations zo veilig mogelijk te maken. Helaas hebben we ook weleens te maken met vervelende incidenten zoals vandalisme. We geloven dat jongeren de volgende keer wel twee keer nadenken voordat ze iets doms doen als ze weten welke impact dat heeft op mijn collega’s en onze reizigers”, aldus Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS.

Een taakstraf helpt te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. “Door het uitvoeren van een taakstraf draagt de jongere bij aan het herstellen van die schade en doet hij iets terug voor de maatschappij”, vertelt Elbers. Een taakstraf heeft ook een opvoedkundige waarde: “Doordat de jongere de handen uit de mouwen moet steken, beseft hij dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn daden.”

Facilitaire taken

De taakstraf bij NS zal grotendeels bestaan uit facilitaire taken, zoals het schoonmaken van een stationshal of het verwijderen van zwerfafval. De RvdK geeft een advies aan de rechter voor jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd. Als de rechter besluit een taakstraf op te leggen, zorgt de RvdK ook voor een passende werkplek waar de taakstraf wordt uitgevoerd. Een taakstraf kan geadviseerd worden bij bijvoorbeeld zwartreizen, het vernielen van stationsmeubilair en graffiti spuiten.

Door: Nationale Zorggids