Jongvolwassenen optimistisch over kansen op de arbeidsmarkt

Met de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen werknemers kritischer zijn welk werk ze accepteren. Uit recent onderzoek door Panelwizard onder 1.228 werkende 18 - 35 jarigen blijkt inderdaad dat 65 procent dit zo ervaart. Bijna driekwart denkt een betere onderhandelingspositie te hebben dankzij de krappe arbeidsmarkt. Goed nieuws, want studenten en professionals zijn van plan meer te gaan werken vanwege de stijgende kosten. Dat meldt ANP Expert Support.

Met de naweeën van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en als gevolg daarvan de stijgende inflatie, komen veel parttimers niet meer rond. Uit recent onderzoek onder 3.419 studenten en professionals in Duitsland en Nederland blijkt dat 85 procent daarom van plan is meer te werken de komende maanden.

"Het aantal mensen met een bijbaan is de afgelopen jaren gestaag gestegen, en opnieuw verwachten wij voor de komende maanden een aanzienlijke stijging. Prijzen blijven stijgen, en veel mensen hebben geen andere keuze dan meer te gaan werken”, zegt arbeidsmarktdeskundige Frederik Fahning. 

Sterke positie

Met de nijpende personeelstekorten in alle sectoren heerst er een typisch werknemersklimaat. 74 procent van de werkende 18-35 jarigen hebben het gevoel een betere onderhandelingspositie te hebben dankzij de krappe arbeidsmarkt. Iets meer mannen dan vrouwen (8 procent meer). Er wordt onderhandeld over salaris, maar ook over flexwerken.

Door: Nationale Zorggids