Normal_rss_entry-386806

De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) is woedend over de voorwaarden die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt aan een schadevergoeding voor het niet meer kunnen gebruiken van de stint en noemt die "schandalig". Volgens BK worden kinderopvangorganisaties die de vergoeding willen ontvangen verplicht mee te werken aan een rechtszaak tegen de fabrikant van de elektrische bolderkar.

"Om te krijgen waar je recht op hebt, moet je een ander opofferen. Alsof we in een Nederlandse remake van de Netflix-serie ‘Squid Game’ zijn beland waarbij rare spelletjes worden gespeeld en mensen tegen elkaar worden opgezet", zegt directeur Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang.

Het ministerie geeft een vergoeding aan alle gebruikers en eigenaren die kan oplopen tot 12.000 euro per stint, blijkt uit de regeling ter consultatie die maandag is gepubliceerd. De Raad van State oordeelde eerder dat gebruikers van een stint van 800 watt een vergoeding moeten krijgen. Voor stints met een elektromotor van 1200 watt gold dat niet, maar ook zij krijgen nu een schadevergoeding.

Schade

Voor gebruikers van stints van 1200 watt geldt wel de voorwaarde dat ze dan het ministerie machtigen om hun schadeclaim over te nemen. Dan kan het ministerie de schade verhalen op de partij die aansprakelijk is. Het ministerie benadrukt dat de regeling nog niet definitief is. Een woordvoerder zegt dat het ministerie zorgvuldig met gemeenschapsgeld wil omgaan en daarom deze optie heeft ingebouwd

Volgens Bijlsma wordt deze voorwaarde alleen maar gesteld omdat het ministerie zijn fouten niet wil erkennen. Het demissionair kabinet haalde na het ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen, de stint van de weg. De rechtbank oordeelde echter dat het ministerie fouten had gemaakt en gebruikers van de stint een schadevergoeding moest betalen. Het ministerie ging in beroep, maar de Raad van State stelde hem in het ongelijk.

Hoofdstuk afsluiten

De directeur van BK gaat niet akkoord met de voorwaarden en wenst niet te worden gebruikt in een rechtszaak. "Als de minister zo nodig de fabrikant wil lastigvallen met een claim, moet hij zo ‘stoer’ zijn dat zelf aan te spannen en niet medewerking afdwingen van partijen die dat helemaal niet willen. De organisaties in de kinderopvang willen het hoofdstuk juist afsluiten. We willen fair worden behandeld door de overheid."

Ondanks dat er geen overeenstemming is, heeft demissionair minister Mark Harbers volgens Bijlsma "zonder de gesprekken met ons op een fatsoenlijke manier af te ronden" besloten de regeling toch door te zetten. "Wij zullen ons beraden op onze vervolgstappen en roepen in ieder geval alle betrokken kinderopvangorganisaties op om de internetconsultatie te gebruiken om een reactie te geven op deze ‘Nederlandse remake van 'Squid Game'."

Door: ANP