FNV vreest voor tempo en koers hervormingen jeugdzorg na verkiezingen

Vakbond FNV ziet maar weinig aandacht voor de jeugdzorg in de verkiezingsprogramma’s van de partijen die gewonnen hebben. Alleen Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omzigt is kritisch over de huidige Hervormingsagenda. NSC geeft aan te willen ingrijpen in het huidige stelsel. Bij de PVV en BBB is weinig terug te zien over jeugdzorg in hun programma. Volgens FNV is er een duidelijke verschuiving in het politieke landschap te zien en voor de hervormingen in de jeugdzorg is het van belang dat er snel duidelijkheid komt over de koers en financiële zekerheid in de sector. “We hebben al té lang moeten wachten.” Dit meldt FNV. 

Waar NSC kritisch is op de Hervormingsagenda, is van PVV en BBB vooral bekend uit de debatten dat ze kritisch zijn op het huidige jeugdzorgbeleid. GroenLinks/PvdA wil de extra bezuinigingen van tafel vegen, maar wil wel door met de Hervormingsagenda. VVD wil dat ook.

Arbeidsmarktprobleem niet erkend

FNV Jeugdzorg is al sinds 2017 bezig de onhoudbare situatie in de jeugdzorg aan de kaak te stellen. Dit is inmiddels ook zichtbaar in het verloop en verzuim van medewerkers, de groei van zzp’ers en het afnemende aantal mensen dat in de sector wil werken. Dit arbeidsmarktprobleem wordt echter door geen enkele partij erkend. “Wij maken ons al jaren druk over de stand van zaken in de jeugdzorg en de manier waarop zij is georganiseerd. Maar met deze verkiezingsuitslag nog extra. Zowel hoever hoelang het zal gaan duren tot we een slagvaardig kabinet hebben, als ook de (onduidelijkheid van de) toekomstige koers in de jeugdzorg.”
Volgens de vakbond moeten de winnaars als zij echt een nieuwe bestuurscultuur willen, bij de Hervormingsagenda Jeugd beginnen. “Dat is nu namelijk een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky