Van Ooijen wil niet bezuinigen op jeugdzorg: 'Maar alles wat redelijk is wordt al gedaan

Ook demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid noemt de geplande bezuiniging van 511 miljoen euro onverantwoord. Als het aan hem ligt, komt de bezuiniging er niet door. Inmiddels is deze voor 2024 geschrapt, maar volgend jaar moet de jeugdzorg flinke financiële veranderingen ondergaan. Zo zou een maximale eigen bijdrage van 1.500 euro per jaar per huishouden een besparing van 270 miljoen euro kunnen opleveren. Dit meldt NOS. 

Van Ooijen wil voorkomen dat de besparingen de meest kwetsbare kinderen raken. Kans is echter wel dat dit  gebeurt, want zware maatregelen als een eigen bijdrage, stoppen met vergoeden van jeugdhulp na 18 jaar en stoppen met ernstige dyslexiezorg hebben gevolgen voor velen. Goede nieuwe maatregelen kan de demissionair staatssecretaris echter niet bedenken, omdat alles wat redelijk en haalbaar is al gedaan wordt. De Hervormingsagenda Jeugd die vorig jaar zomer is vastgesteld, kan een miljardenbesparing opleveren.

Volgend kabinet

Een nieuw kabinet zou zich dus over de geplande bezuinigingen moeten buigen en besluiten of deze doorgaan of worden geschrapt. Wel wil van Ooijen een oplossing gaan zoeken als het vormen van een kabinet te lang duurt.

Het jeugdzorgdebat dat voor vandaag op de planning staat is om 10.00 uur gestart.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Martijn Beekman