GGD’s Gelderland organiseren extra vaccinatierondes mazelen en kinkhoest

Mogelijk komen er in Gelderland extra vaccinatierondes tegen kinkhoest en mazelen. De GGD’s zien dat mensen zich zorgen maken en zichzelf en hun kind alsnog willen laten inenten nu er in Eindhoven een mazelenuitbraak is en er de afgelopen twee maanden al vier baby’s zijn overleden aan de gevolgen van kinkhoest. Dit meldt de Gelderlander.

De GGD Gelderland-Zuid zegt zich grote zorgen te maken over uitbreiding van mazelen naar de regio. Dat denkt ook infectioloog en kinderarts Lilly Verhagen van het Radboudumc. “Die grote uitbraak komt er echt, ik maak me daar wel zorgen over”, zegt ze.

BMR-spreekuur

GGD’s krijgen veel vragen over de kinkhoest- en mazelenvaccinaties nu er in Eindhoven zeker veertien niet-gevaccineerde kinderen besmet mee zijn geraakt. Vier baby’s zijn overleden aan de gevolgen van kinkhoest en wekelijks komen er bij het RIVM honderden meldingen over nieuwe besmettingen binnen. Ook bij GGD Gelderland-Midden komen er veel vaccinatievragen binnen. De organisatie heeft al een extra spreekuur ingelast voor ongevaccineerde kinderen, mede omdat bof ook rondgaat in de regio. Door kinderen in te enten met het BMR-vaccin, zijn ze beschermd tegen de bof én mazelen.

Kinkhoest in de bible belt

In de bible belt zijn er vooralsnog geen mazelenpatiënten, maar wel veel kinkhoestgevallen. In februari kwamen daar 65 meldingen vandaan en in maart zal dat aantal nog veel hoger liggen. Vorig jaar kwamen er in totaal ‘slechts’ 124 meldingen over kinkhoest binnen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky