'Pak wanvertrouwen in overheid aan om vaccinatiegraad te verhogen'

Jeugdarts Esther Kuipers van het Centrum Jeugd in Gezin (CJG) ziet een toegenomend wantrouwen in de overheid dat een negatief effect heeft op de vaccinatiegraad. In geen enkele wijk in Den Haag wordt op dit moment de minimale vaccinatiegraad van 90 procent haalt. In vier wijken komt het percentage niet hoger dan 69 procent: Schildersbuurt, Groente- en Fruitmarkt, Transvaalkwartier en het centrum. Dit meldt LINDA.. 

Vaccineren is volgens Kuipers heel erg belangrijk om kinderen tegen gevaarlijke infectieziekten te beschermen en te voorkomen dat ziekten zich wijdverspreid kunnen rondwaren. Daarnaast is het belangrijk om een kind zelf tegen ziektes als mazelen en kinkhoest te beschermen, maar ook andere kindjes die te jong zijn om gevaccineerd te worden. “Je zorgt ook voor groepsbescherming door te voorkomen dat een ziekte aan andere gegeven wordt.”

Onbehandelbare hersenontsteking

Dan zijn er ook nog de langetermijngevolgen bij sommige ziektes, zoals mazelen. Kinderen die ervan genezen, kunnen lange tijd erna nog een lage weerstand hebben waardoor ze vatbaar zijn voor andere infecties. En jaren erna kan nog een onbehandelbare hersenontsteking optreden: subacute scleroserende panencefalitis (SSPE).

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky