Tweede Kamer eist excuses van kabinet aan jongeren in gesloten jeugdzorg

Maak excuses aan jongeren die misstanden hebben meegemaakt in de gesloten jeugdzorg. Zo luidt de oproep in de motie van de SP aan het kabinet. De Tweede Kamer steunt deze motie. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid zei vorige week nog eerst een onafhankelijk onderzoek te willen laten doen naar misstanden in de jeugdzorg. Dit meldt ANP.

De Tweede Kamer vindt dat een excuses los moet staan van de resultaten van het onderzoek. Eerdere onderzoeken hebben namelijk al aangetoond dat er sprake was van onveilige situaties op gesloten jeugdafdelingen en dat jongeren niet altijd de zorg of ondersteuning kregen die zij nodig hadden. Veel jongeren zijn bovendien in jeugdgevangenissen geplaatst zonder een strafbaar feit te hebben gepleegd. Volgens de Kamer was de overheid verantwoordelijk voor het jeugdzorgstelsel en daarmee ook voor de schade onder jongeren op de gesloten afdelingen.

Aanbesteden specialistische jeugdzorg

Een ander motie van de SP die is aangenomen gaat over het niet meer aanbesteden van de specialistische jeugdzorg. Hoewel aanbesteding van jeugdzorg niet meer verplicht is, gebeurt het nog wel heel veel. De SP vindt dat dit tot onwenselijke concurrentie en lage tarieven leidt. Sarah Dobbe van de SP stelt dat commerciële jeugdzorgaanbieders bijdragen aan de problemen in de jeugdzorg en minder aandacht hebben voor kwaliteit, gekwalificeerd personeel en het oplossen van de wachtlijsten.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky