Netwerk van jeugdzorgorganisatie XONAR gehackt

Cybercriminelen hebben toegang gekregen tot het netwerk van jeugdzorginstelling XONAR. Daarbij is data gestolen, laat de aanbieder weten. Het gaat om toegang tot mails en bestandsmappen. Welke informatie in handen van de hackers is beland, wordt momenteel onderzocht. Dit meldt XONAR. 

De organisatie heeft meteen maatregelen genomen en de toegang tot het netwerk afgesloten. Inmiddels is een melding van de cyberaanval gedaan bij Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Ook is hierover met de politie contact geweest. XONAR laat weten dat de zorg gewoon doorgaat, jeugdigen er nog terechtkunnen en de aanval geen invloed heeft op de zorgtaken van medewerkers.

Data niet gedeeld

Voor zover de instelling weet is de data niet gepubliceerd en wordt er alles aan gedaan om dat te voorkomen. Ondanks dat niet bekend is welke gegevens exact gestolen zijn, wil XONAR op voorhand aan medewerkers, cliënten, contactpersonen, partners en andere externe externen laten weten wat er is gebeurd. Mocht er meer duidelijkheid komen over de gestolen informatie, dan worden mensen gerichter geïnformeerd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky