De Drijvende Ambachtsschool verleent onverantwoorde jeugdhulp

De woonlocatie van Stichting De Drijvende Ambachtsschool in Terwolde heeft een aanwijzing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie voldoet niet aan de normen voor verantwoorde jeugdhulp, waardoor er risico’s ontstaan voor de jongere bewoners. De Drijvende ambachtsschool heeft vier maanden de tijd om te voldoen aan de normen en mag in de tussentijd geen nieuwe jongeren toelaten. Dit meldt IGJ.

Er is sprake van ernstige tekortkomingen in de jeugdhulp op de woonlocatie van De Drijvende Ambachtsschool waar kwetsbare jongeren met een complexe hulpvraag wonen. Zo is de veiligheid er niet op orde, vanwege het gebrek aan het afwegen van de (veiligheids)risico’s, de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen zonder wettelijk grondslag en er blijken niet-geregistreerde en ongekwalificeerde medewerkers in dienst te zijn.

Aanwijzing IGJ

De aanwijzing van de IGJ verplicht De Drijvende Ambachtsschool om de zorg te verbeteren. Tot uiterlijk 25 september mag de instelling geen nieuwe jongeren meer aannemen, mits de organisatie dan aan de normen voor goede zorg voldoet. Lukt dat niet, dan kunnen vervolgmaatregelen genomen worden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky