Gemeente Rotterdam moet flink bezuinigen op jeugdzorg en Wmo

Een op de acht jongeren in Rotterdam krijgt jeugdzorg. In vier jaar tijd is het jeugdzorgbudget met 70 procent gegroeid. De verwacht is dat er volgend jaar nog eens 30 miljoen euro extra naartoe gaat. Maatregelen van zorgwethouder Ronald Buijt moeten ervoor zorgen dat mensen minder snel een beroep doen op jeugdzorg en Wmo. Dit meldt Rijnmond. 

Bijna 40 procent van de jongeren heeft mentale klachten. Een deel van hen heeft nog steeds last van de gevolgen van de coronalockdowns en anderen wonen in een onveilige thuissituatie en moeten dus uit huis worden geplaatst. Buijt wil niet zeggen dat jongeren niet meer uit huis worden geplaatst omdat daar geen geld voor is, maar hij gaat wel kijken naar de zorgkosten die de gemeente langdurig vergoed. Als iemand bijvoorbeeld al jaren zorg krijgt met minimale vooruitgang, “dan moeten we kunnen zeggen: ‘We stoppen ermee; we blijven niet eindeloos doorgaan’”.

Cultuuromslag

Ook pleit de zorgwethouder voor een cultuuromslag. Het gemeentelijk zorgstelsel is onhoudbaar, onbetaalbaar en onuitvoerbaar geworden, zegt hij. Zorgaanbieders, inwoners van Rotterdam én bestuurders moeten allemaal hun verantwoordelijkheid nemen. Niet alle zorg kan meer worden verleend zonder achteraf pas naar de kosten te kijken. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky