Vaccinatiegraad baby’s en kleuters vrijwel gelijk gebleven; RIVM tevreden

Ongeveer evenveel baby’s en kleuters als vorig jaar hebben hun vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gekregen. Wel is bij kinderen vanaf 9 jaar de vaccinatiegraad gedaald. Dit geldt voor de meeste inentingen vanaf die leeftijd. Het RIVM is blij dat de vaccinatiegraad bij de jongste kinderen is gestabiliseerd, maar vindt wel dat het onderwerp de aandacht verdient. Ook zijn er zorgen om de stijging van het aantal oudere kinderen dat hun prikjes niet krijgt. Dit meldt het RIVM. 

Kinderen in Nederland krijgen vaccinaties aangeboden tegen dertien besmettelijke ziektes met en mogelijk ernstig verloop. De meeste kinderen doen vanaf de geboorte mee aan het Rijksvaccinatieprogramma; voor de meeste vaccinaties onder baby’s en kleuters is de vaccinatiegraad gelijk gebleven. Vermoedelijk hebben zelfs iets meer baby’s hun BMR-prik en inenting tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y gehaald.

Meningokokkenprik tieners

Wel halen minder tieners hun vaccinaties. Er is vooral een daling in de vaccinatiegraad bij de prik tegen meningokokken die op 14-jarige leeftijd wordt aangeboden. In 2020 is deze inenting aan het RVP toegevoegd, omdat er toen sprake was van een uitbraak van deze ziekte.

Een peiling uit 2023 van het RIVM toont aan dat de meeste ouders nog altijd positief zijn over vaccineren. Wel waren iets minder ouders van kinderen tussen de 9 en 14 jaar hier positief over dan het jaar ervoor.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky