‘Tabaksindustrie maakt zoveel mogelijk jongeren verslaafd aan vapen’


Steeds meer jongeren vapen. Vapen zou zogenaamd gezonder en veiliger zijn dan een sigaret roken, maar daar is niets van waar. Sommige vapes zitten bomvol met nicotine en andere giftige stoffen. Het roken van een e-sigaret kan volgens kinderartsen verwoestende gevolgen hebben voor de gezondheid van jongeren. Dit meldt de Bergen op Zoomse Bode

De tabaksindustrie brengt al heel lang de sigaret aan de man, maar probeert nu ook zoveel mogelijk jongeren verslaafd te maken aan vapes, waarschuwen kinderartsen van het Bravis Ziekenhuis. Er is daar niemand die vertelt hoe gevaarlijk vapen eigenlijk is. Honderden artsen in Nederland maken zich zorgen over deze trend. “We vinden dat alle ouders in Nederland het recht hebben om deze feiten te kennen.”

Invloed op jonge hersenen

Nicotine kan flink impactvol zijn op de hersenen van jongeren, waardoor ze problemen met cognitieve, aandacht en hun stemming kunnen krijgen, aldus kinderarts Marije Koopman. Ook kunnen ze op latere leeftijd vatbaar zijn voor ander soort verslavingen. Of dit ook specifiek geldt voor nicotine in e-sigaretten is niet genoeg onderzocht, “maar er is geen argument waarom dit daar anders zou zijn”.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky