Normal_images
Vanaf 1 december kunnen Turkse en Marokkaanse mensen in Nederland dementie herkennen in hun eigen taal. ‘SignaLeren’ is een online test met filmpjes en vragen in het Turks, Marokkaans-Arabisch, Berbers en Nederlands over de meest voorkomende signalen van dementie. De test is ontwikkeld door Alzheimer Nederland, zo meldt deze organisatie.
 
In Nederland hebben 260.000 mensen dementie. Ruim 10 procent van deze mensen is van niet-Westerse afkomst. Helaas hebben Marokkaanse en Turkse ouderen en mantelzorgers vaak weinig kennis van dementie. Ook blijkt dat het gesprek over dementie moeilijk op gang komt. Daarom ontwikkelde gerontoloog Nienke van Wezel van Alzheimer Nederland samen met Gözde Duran ‘SignaLeren’, een online test voor Turkse en Marokkaanse mensen met dementie en hun mantelzorgers. Wanneer zij zich zorgen maken over geheugen en gedrag, kunnen zij samen met een hulpverlener de filmpjes bekijken en de vragen invullen. 
 
De filmpjes en vragen zijn vanaf 1 december te bekijken op www.alzheimernederland/signaleren. Vanaf die datum wordt SignaLeren onder de aandacht gebracht van diverse Nederlandse,Turkse en Marokkaanse (online) media. 
 

© Nationale Zorggids