‘Casemanager dementie vaak pas ingezet als situatie uit de hand loopt’

Marieke van Werkhoven van de Implementatie Zorgstandaard Dementie pleitte vorige week voor eerdere inzet van de casemanager dementie. Alzheimer Nederland is het met haar eens en ziet de casemanager nu vaak pas ingezet worden als de situatie uit de hand loopt. Dat terwijl het juist belangrijk is om dit direct bij de diagnose te doen. Door tijdig een casemanager dementie in te schakelen, worden crisissen voorkomen. Dit meldt Alzheimer Nederland. 

Casemanagers dementie worden ook wel dementieconsulenten genoemd en zijn er voor de mantelzorger én persoon met dementie. Ze kunnen mantelzorgers een luisterend oor bieden en als aanspreekpunt fungeren. Voor de persoon met dementie kan de casemanager helpen met het regelen van zorg en is deze er voor praktische en emotionele begeleiding.

Geld zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben geld in huis voor de casemanager dementie en als het aan Alzheimer Nederland ligt wordt dat budget vaker ingezet. Op dit moment schuiven ze de kosten regelmatig door naar andere partijen. “Hoog tijd dus dat de verzekeraars daarmee stoppen en hun verantwoordelijkheid nemen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky