'Maatschappij moet ouderen blijven zien als seksuele wezens'

Meer dan de helft van de 60-plussers heeft nog altijd iedere week een orgasme. Dit blijkt uit een enquête van PLUS Magazine onder ouderen. Hiermee wordt de mythe dat mensen vanaf een bepaalde leeftijd geen behoefte meer hebben aan seks, ontkracht. Dit meldt NPO Radio 1. 

Wel verandert een en ander aan het seksleven op oudere leeftijd. Mensen die ziek worden of kanker krijgen, merken daar de gevolgen van – ook op seksueel gebied. Maar, stelt gepensioneerd arts Woet Gianotten, er kan iets aan gedaan worden. Overigens neemt het libido wel na iemands 50ste en 60ste af en na het bereiken van de 75-jarige leeftijd al helemaal. Maar dat betekent niet dat mensen geen seksueel actief leven meer hebben. Gianotten pleit er dan ook voor dat zorgverleners daar rekening mee houden, maar dat ook de maatschappij ouderen blijft zien als seksuele personen.

Niet alleen knuffelseks

Maar natuurlijk is er een verschil in sekslevens op jonge en oudere leeftijd, aldus de oud-arts. Jongeren zijn daarin wellicht meer prestatiegedreven, terwijl ouderen tijdens de seks genieten van de gezelligheid en intimiteit. En nee, het gaat dan niet alleen om ‘knuffelseks’, ouderen kunnen volgens Gianotten ook kinky zijn, al dan niet met meer verbondenheid.

Lager cholesterol 

Seks heeft ook diverse positieve gezondheidseffecten, zoals een lager cholesterol, langere levensverwachting én regelmatige seks de kans op dementie terugdringt. “Dat lijkt me dus een heel goed argument om dat in de schijf van vijf op te nemen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky