Fibroblast speelt rol bij ontstaan erectie: hoe meer erecties, hoe meer fibroblasten

Hormonen en ontspanning van de bloedvaten in de penis kunnen een erectie opwekken. Dat wisten we al. Maar wat is de rol van fibroblasten, verbindend weefsel in het zwellichaam? Uit nieuw onderzoek van het Zweedse Karolinska Instituut blijkt dat deze fibroblasten ook een erectie kunnen veroorzaken. Heeft een man vaak erecties, dan heeft hij meer fibroblasten. Bij een kleiner aantal erecties, neemt het aantal juist af. Dit meldt NOS. 

Fibroblasten nemen het hormoon noradreline op en laten zo de bloedvaten in de penis verwijden, wat de toevoer van bloed bevordert. De hoeveelheid aanwezige fibroblasten spelen een rol in de effectiviteit van dat proces: meer zijn effectiever dan minder. Hiermee kunnen de onderzoekers vaststellen dat de erectiefunctie in stand wordt gehouden met een seksueel actief leven.

Fitness

Seksuoloog Cobi Reisman- niet betrokken bij het onderzoek – zegt dat de conclusies echt nieuw zijn en ook kloppen. “Dat advies geven wij ook altijd. De natuur had dat trouwens ook al bedacht: nacht- en ochtenderecties zijn fitness voor de penis.”

Hopelijk leiden de conclusies tot nieuwe behandelingen voor erectiestoornissen. Viagra is maar bij twee derde van de mannen effectief en andere alternatieven zoals erectieprotheses of injecties zijn een flink stuk invasiever.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky