Hoge concentratie weekmakers in kinderproducten van Shein

Kinderproducten van de oorspronkelijk Chinese webwinkel Shein bevatten veel te hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen, meldt de Zuid-Koreaanse overheid. Kinderschoenen, leren tassen en een riem bevatten soms honderden keren de maximaal toegestane hoeveelheid ftalaten, weekmakers die producten zacht en buigzaam maken. Die stoffen kunnen hormoonverstoringen veroorzaken.

De bedrijfsvoering en veiligheidsstandaarden bij Shein worden kritischer onderzocht sinds de populariteit van het bedrijf toeneemt. De autoriteiten in Seoul voeren wekelijkse inspecties uit op items die verkocht worden op platformen als Shein, Temu en AliExpress.

De autoriteiten in Seoul willen dat de onderzochte producten met te hoge concentraties uit de verkoop worden gehaald. Volgens een ambtenaar van de Zuid-Koreaanse stad hebben de meeste platformen aan deze verzoeken voldaan sinds de stad in april met de inspecties begon.

Reactie NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor weekmakers in producten van buiten de EU, waar andere wetten en regels gelden. "Koopt u spullen bij webwinkels van buiten de EU, zoals AliExpress? Dat kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen", aldus de autoriteit op haar website. Volgens de NVWA bevatten de producten veel schadelijke weekmakers. "Wees daarom voorzichtig met producten die heel goedkoop zijn."

Binnen Europa zijn er verschillende regels over het gebruik van ftalaten als weekmakers in producten. Meerdere ftalaten zijn verboden of mogen in bepaalde producten alleen in heel kleine hoeveelheden zitten.

Door: ANP