corona sneltest vanuit huis

In de afgelopen weken is de roep om versoepelingen verder toegenomen, ofwel de terugkeer naar het oude normaal. Mensen willen weer een bezoek kunnen brengen aan musea, evenementen, sportwedstrijden en andere openbare plekken. Logisch, maar is het ook reëel? Het aantal met corona besmette personen ligt namelijk al een tijdlang ongewenst hoog. Een middel waarmee versoepelingen wél mogelijk worden, is de corona zelftest. 

Zelf testen op corona

Een aantoonbaar negatieve uitslag op de corona zelftest; het is een interessante optie om versoepelingen veilig doorgang te laten vinden. De zogenaamde corona sneltest neem je zelf af, en binnen een kwartier weet je de uitslag. Uiteraard is het wel belangrijk hierbij alle instructies op te volgen. De negatieve uitslag upload je eenvoudig naar een digitaal systeem, en met het bewijs van een negatieve test krijg je toegang tot de openbare ruimte. Een pilot die er voor moet zorgen dat de versoepelingen eerder kunnen plaatsvinden is reeds van start gegaan.    
 

Antigeentest: wat is dat? 

De corona zelftest is een antigeensneltest. Door middel van een uitstrijkje met een wattenstaaf in de neus en/of keel, wordt aangetoond of er antigenen aanwezig zijn in het slijmvlies. Antigenen zijn zogenaamde viruseiwitten, en de aanwezigheid hiervan duidt op een besmetting met het coronavirus. Binnen de zelftest is een kleine foutmarge opgenomen, maar de algemene betrouwbaarheid is behoorlijk hoog. De antigeentest is een stuk eenvoudiger dan de PCR-test en de afname is minder vervelend. Het uitstrijkje hoeft niet in een laboratorium onderzocht te worden, waardoor de uitslag veel sneller binnen is.   
 

Sneltesten vanuit huis

Jezelf thuis testen en direct toegang krijgen tot evenementen, horeca of reizen naar het buitenland? Steeds meer mensen besluiten ertoe. Een sneltest kopen online is dan ook steeds eenvoudiger geworden. Je bestelt eenvoudig via internet en ontvangt de testkits direct in huis. Dankzij een uitgebreide gebruikersomschrijving kan je zelf aan de slag. De antigeentest heeft een hoge mate van nauwkeurigheid, hetgeen de uitslag van de coronazelftest betrouwbaar maakt. 
 
Wat zijn de voordelen van corona zelftesten? Volgens specialisten zou de sneltest niet geschikt zijn voor mensen met ernstige klachten; zij zouden zich nog altijd bij officiële testlocaties vanuit de GGD moeten laten testen. Wel zou de corona sneltest een goede optie zijn om ‘onzichtbare’ coronagevallen in een vroeg stadium te ondervangen. Dit verlaagt tevens het risico op een verspreiding van het COVID19-virus.
 

Terug naar het oude normaal 

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met het eerste coronageval. Sindsdien hebben we in grote perioden te maken gehad met een lockdown en minder bewegingsvrijheid. Nu de zomer voor de deur staat, hebben veel mensen weer behoefte aan het oude normaal: een bezoek aan horeca, sportwedstrijden, evenementen en musea. De kans is aanwezig dat veel van deze openbare gelegenheden de komende maanden uitsluitend te bezoeken zal zijn met een bewezen negatieve coronatest. 
 
Zelf een coronatest kopen is derhalve een oplossing om snel, veilig en betrouwbaar te testen op het coronavirus. Het opent de weg naar meer versoepelingen, zeker nu vaccinatiegraad in Nederland nog te laag ligt. In de tussentijd kunnen we genieten van onze vrijheden en het oude normaal langzaam, maar zeker weer oppakken.