Oosterse vloerkleden

Veel mensen denken dat een vloerkleed in huis veel ellende met zich meebrengt. Er gaat stof in zitten, net als alle andere viezigheden. Toch is niets minder waar. Het is zelfs gezond voor je om een vloerkleed in huis te nemen. Hieronder praten we je bij en zag maar hallo tegen een van die gave oosterse vloerkleden

1. Er circuleren minder stofdeeltjes rond

Een vloerkleed is beter dan een gladde vloer voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Je zult er vast raar van opkijken, maar het is wel waar. Dit komt omdat de stofdeeltjes namelijk juist worden vastgehouden in het vloerkleed, in plaats van dat ze ronddwarrelen in de ruimte. Vooral een hoogpolig vloerkleed heeft deze functie. Wel is het belangrijk om dagelijks jouw vloerkleed goed te stofzuigen, zodat je de huisstofmijten weghaalt.  
 

2. Huisstofmijt zal er niet in groeien

Huisstofmijten zijn piepkleine diertjes die leven in huisstof. Deze ontpoppen zich van een klein eitje tot een volwassen mijt. Maar een huisstofmijt kan pas fatsoenlijk groeien als het voeding, vocht en warmte om zich heen heeft. En dat zul je niet vinden in een vloerkleed en daar zullen dus ook geen huisstofmijten in groeien. Wel kunnen ze in het tapijt terechtkomen doordat ze rondzweven in de lucht. Ook hierbij geldt dan weer dat je het vloerkleed wel goed moet stofzuigen.  
 

3. Zeg maar vaarwel tegen allergieën

Naast dat vloerkleden huisstofmijt kunnen opvangen, kan het ook pollen opvangen. Dit is dan weer prettig voor mensen met een pollenallergie. Hierdoor wordt het niezen tegengegaan, net als de jeukende ogen. Vooral een vloerkleed gemaakt van natuurlijk materiaal heeft deze functie: denk bijvoorbeeld aan een kleed gemaakt van jute, wol en sisal. Daarnaast bestaan er ook vloerkleden gemaakt van polypropyleen: deze zijn zelfs schimmelbestendig. 
 

Tips om een vloerkleed te reinigen

Zoals net al meerdere keren werd benoemd, is het van groot belang om jouw vloerkleed met regelmaat schoon te maken. Allereerst is het nodig om het vloerkleed dagelijks goed te stofzuigen. Dit werkt het beste met een stofzuiger die een sterke zuigkracht heeft: zo weet je zeker dat de vieze deeltjes uit het vloerkleed worden gehaald. Ook kun je zo af en toe het vloerkleed buiten uitkloppen. Dit doe je door met het vloerkleed te schudden, of tegen een mattenklopper aan te kloppen. Als laatst kun je ook een mengelmoesje maken van water en azijn: doe tien delen water met een deel witte azijn in een emmer en breng dit aan op het vloerkleed. Borstel dit in en ga er vervolgens met een schone, vochtige doek overheen. Voilà, jouw vloerkleed is weer schoon!