Normal_uu_logo_2021_nl_rgb

Het is algemeen bekend dat sporten belangrijk is voor een gezonde levensstijl en een goede gezondheid. Toch heb je met sporten helaas wel risico op blessures. Natuurlijk is het belangrijk om een goede warming-up te doen, op te passen met plotselinge bewegingen en niet te hard van stapel te lopen, soms kun je er nou eenmaal niks aan doen.

 

In dit artikel legt Tom van Fysiotherapie Enschede je uit hoe je zo snel mogelijk herstelt van een sportblessure.

Laat er altijd even door een dokter naar kijken

Allereerst is het belangrijk dat als je een serieuze blessure hebt, je er door een dokter naar laat kijken. Het komt vaak genoeg voor dat mensen denken dat het wel meevalt, maar je ondertussen serieuze schade hebt. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te weten. Zo kan de dokter je bijvoorbeeld adviseren om langer rust te nemen voordat je het weer gaat belasten.

Koel de plek zo snel mogelijk

Na de blessure is het belangrijk dat de plek zo snel mogelijk gekoeld wordt. Zo voorkom je zwelling en dit kan de pijn verlichten. Als je de plek koelt, mag het ook echt goed koud zijn. Pak dus een stuk ijs en wikkel dat in een doek of houd de plek onder een ijskoude kraan. Je wilt er alles aan doen om te zorgen dat de zwelling zo snel mogelijk verminderd en je de pijn verlicht.

Neem rust en slaap voldoende

Als je snel wilt herstellen van je blessure is het belangrijk dat je goed rust en voldoende slaapt. Dit bevordert het herstel en zorg dat de blessure sneller verdwijnt. Probeer 8 tot 9 uur te slapen, neem genoeg rustmoment en vermijd stress. Al deze 3 dingen samen zullen er voor zorgen dat je blessure sneller herstelt. Dit is een tip van Bootcamp Enschede, ze hebben daar geconcludeerd dat meer rust niet alleen beter is voor spierherstel maar ook voor blessures

Eet goed en gevarieerd

Zorg er voor dat je gezond eet en goed varieert. Zo is het belangrijk dat je genoeg proteïne en koolhydraten binnen krijgt. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende groente eet en genoeg water drinkt. Een gezonde levensstijl zorgt voor sneller herstel, goede voeding is hiervoor ook erg belangrijk. Ook wordt aangeraden om wat extra vitamines te slikken zoals vitamine A, C, Omega tabletten en Zink.

De moeilijkste tip van allemaal: wees geduldig

Het is erg belangrijk dat je voldoende rust neemt en niet zomaar weer gaat starten met sporten. Het komt vaak genoeg voor dat mensen te snel beginnen waardoor de blessure niet herstelt en zelf chronisch kan worden. Verleg daarom je doelen, zoek eventueel een andere bezigheid en focus je even niet op je sport. Wel kan je natuurlijk oefeningen doen waarbij je het geblesseerde lichaamsdeel niet gebruikt. Maar, onthoud dus: wees geduldig en start niet te snel weer met het belasten van het lichaamsdeel dat geblesseerd is.