Normal_image001

Meer en meer ouderen kunnen langer zelfstandig thuis blijven wonen, onder andere doordat technologische hulpmiddelen hen kunnen ondersteunen in hun dagelijkse handelingen. Maar ouderdom komt nog altijd met gebreken en de vraag naar ouderenhulp wordt met de jaren steeds groter.

Hoe kun je er voor zorgen dat ouderen zo prettig mogelijk thuis kunnen blijven wonen en eenzaamheid voorkomen kan worden? De ouderenzorg lijkt zich technologisch gezien steeds meer te ontwikkelen, maar ook kunnen bezoekjes aan de kapper, tandarts en opticien hun gezondheid op peil houden.

Zelfstandig in eigen huis

De bejaardentehuizen lopen vol, maar veel ouderen staan ook open voor de mogelijkheid om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dit is een belangrijke oplossing voor bejaardentehuizen die moeite hebben om ouderen te kunnen huisvesten. Samen met allerlei ouderenorganisaties wordt er met de oudere gekeken hoe het huis op een alternatieve manier ingericht kan worden, zodat zelfstandig thuis wonen mogelijk blijft. Zo zie je tegenwoordig mensen op leeftijd rondlopen met een noodknop aan een koord, hebben veel ouderen een rollator om mee in huis te kunnen lopen en worden beugels bevestigd op plekken waar extra ondersteuning nodig is. Verder zijn er allerlei maaltijdenservices en boodschappendiensten die het eenvoudig maken om de juiste boodschappen in huis te halen en een maaltijd op tafel te zetten. Met deze maatregelen wordt het ouderen makkelijk gemaakt om mobiel te blijven en genieten ze van hun autonomie in hun eigen woning.

Sociaal contact en eenzaamheid

Hoewel veel ouderen thuis blijven wonen, kan dit ook gepaard gaan met eenzaamheid. Onderzoekers komen dan ook steeds met nieuwe resultaten over de manieren waarop eenzaamheid samenhangt met allerlei factoren en de manieren waarop eenzaamheid bestreden kan worden. Zo zijn er allerlei buddyprogramma’s opgezet en wordt nu zelfs de invloed van robots onderzocht ter ondersteuning van zorgpersoneel. Sociaal contact is voor ieder mens van groot belang, maar voor veel ouderen helaas een schaars goed. Wanneer ouderen weinig tot geen betekenisvolle contacten hebben, kan dit ten koste gaan van hun fysieke en mentale gezondheid. Een bezoekje aan de tandarts, kapper of opticien is daardoor soms een waar uitje. Na de kapper zitten ze er weer fris bij en voelen ze zich blij en bij de opticien wordt er met zorg naar hun ogen gekeken. Wanneer ze een nieuwe bril aangemeten krijgen en er weer stralend uitzien, kan dit ontzettend veel doen met de gesteldheid van een oudere.

Fysieke gezondheid op peil houden

Naast mentale gezondheid gaat ouderenzorg ook vooral over fysieke gezondheid. Vaker dan andere leeftijdsgroepen moeten ouderen naar het ziekenhuis of de huisarts voor controle en andere behandelingen. Ook gaan de ogen van ouderen harder achteruit en kunnen er zaken als staar optreden. Lenzen kopen is dan uiteraard niet de oplossing en een bezoek aan de opticien is dan zeker geen overbodige luxe. Desalniettemin kan het zijn dat er iets anders aan de hand is: misschien draagt de oudere wel de verkeerde lenzen of is er behoefte aan een multifocale bril. Heb je het idee dat een oudere uit jouw omgeving of jouw familie slechter ziet? Aarzel dan niet om eens contact op te nemen met de opticien om een oogmeting te laten doen. Het dragen van de juiste lenzen is zeker voor mensen op leeftijd van groot belang, omdat slecht zicht je op allerlei manieren kan beperken in het dagelijks leven. Soms hebben ouderen het zelf niet door of kunnen ze het gesprek bij de opticien niet goed volgen, waardoor het fijn voor hen is als er iemand met hen meegaat naar de opticien of meedenkt over de mogelijkheden.