Normal_concept-health-care-with-hearing-aid-selective-focus

Is je gehoorapparaat aan vervanging toe? Of heb je recent een gehoortest ondergaan en van de audicien te horen gekregen dat je een hoortoestel nodig hebt? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar wat een gehoorapparaat tegenwoordig kost, maar vooral ook wat jij van je zorgverzekeraar vergoed kunt krijgen. Ben jij benieuwd welke hoortoestellen in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit je verzekering? Dat lees je hier!

Welk gehoorapparaat heb jij nodig?

Gehoorproblemen worden ingedeeld in 5 verschillende categorieën. Wanneer je door je audicien wordt ingedeeld in categorie 1, betekent dit dat je eenvoudige gehoorklachten hebt. Krijg jij te horen dat je in categorie 5 valt? Dan houdt dit in dat je last hebt van complexe gehoorproblemen. Om te weten in welke categorie je valt, zul je het Keuzeprotocol Hoorzorg 2.0 moeten doorlopen. Dit protocol houdt in dat een audicien een aantal hoortesten bij je afneemt en dat je een vragenlijst invult. Op basis van deze uitslagen ontstaat er een goed beeld of je een hoortoestel nodig hebt en in welke categorie jouw gehoorproblemen passen. Wanneer je jouw persoonlijke voorkeuren met de audicien bespreekt, ontstaat er een nóg beter beeld wat voor hoortoestel het beste bij jou past. 

 

Wat zijn de kosten van een hoortoestel?

Wanneer je weet wat voor hoortoestel je wilt en welke je goed kan helpen bij jouw gehoorproblemen, vraag je je natuurlijk af; wat kost een gehoorapparaat? De kosten zijn van veel factoren afhankelijk, zoals in welke categorie je hoorproblemen vallen en wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. Er is helaas niet één antwoord te geven op de vraag wat een gehoorapparaat precies kost, omdat verschillende factoren de prijs flink kunnen beïnvloeden. Je kunt je voor de exacte prijs het beste laten informeren bij een audicien. 

 

Wanneer wordt een gehoorapparaat vergoed?

Wanneer bij jou is vastgesteld dat je (meer dan) 35 dB gehoorverlies aan één of beide oren hebt, kom je in aanmerking voor een vergoeding. Deze vergoeding hangt geheel af van jouw zorgverzekeraar en jouw soort verzekering. Houd er rekening mee dat je altijd nog met een eigen risico te maken hebt! Wanneer je naar een gecontracteerde audicien gaat, kun je jouw gehoorapparaat (gedeeltelijk) vergoed krijgen. Ga je naar een audicien waar jouw zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten? Dan zal je vergoeding gehoorapparaat lager liggen dan bij een gecontracteerde audicien. Wanneer je een hoortoestel uit jouw categorie kiest én deze aanschaft bij een gecontracteerde audicien, dan krijg je 75% van de aanschafprijs van jouw gehoortoestel vergoedt binnen de basisverzekering. Wil je weten hoe veel dit is wanneer je naar een niet-gecontracteerde audicien gaat of wanneer je een hoortoestel buiten jouw categorie kiest? Voor dit soort informatie kun je het beste jouw audicien of je zorgverzekeraar raadplegen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je een aanvullende verzekering hebt afgesloten voor jouw gehoorproblemen. In een aantal gevallen vergoedt een aanvullende verzekering voor hoortoestellen (een gedeelte van) de eigen bijdrage van 25% van de prijs waarvoor jij het gehoorapparaat hebt gekocht.