Normal_pexels-cottonbro-studio-4101206

Door de wereld waarin we nu leven hebben we een beeld vol met de perfecte lijven. Fitnessmodellen die elke dag hun body delen op verschillende social media kanalen en influencers met de mooiste bikini lijven. Filters en bewerkingen kun je toepassen op een foto voordat deze geplaatst wordt. Helaas zijn er veel mensen die een vertekend beeld krijgen van zichzelf door deze invloeden. En soms ontstaan hierdoor zelfs eetstoornissen. Een eetstoornis kan voorkomen in verschillende varianten. Welke eetstoornissen er zijn en wat je eraan kunt doen bij jezelf of als naasten, lees je in deze blog.

Soorten eetstoornissen

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen maar een van de meest bekende is wel Anorexia. Deze vorm van eetstoornis zorgt ervoor dat je heel erg bang bent om dik te worden, ook al is diegene al erg dun. Om ervoor te zorgen dat de persoon niet in gewicht toeneemt en juist afvalt eten ze extreem weinig en/of gebruiken ze laxeermiddelen. Een andere bekende vorm is Boulimia waarbij de persoon in kwestie last heeft van regelmatig flinke eetbuien. In een korte tijd eet de persoon zo extreem veel om het vervolgens weer uit te braken. Vaak is dit voor de buitenwereld moeilijker te zien omdat het lichaamsgewicht erg schommelt en dus niet extreem laag is net als bij Anorexia. 

 

Wat kun je eraan doen?

Wanneer je merkt dat je zelf moeite begint te krijgen met eten, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Hoe verder een eetstoornis is gevorderd, hoe moeilijker het wordt om ervan af te komen. Als de situatie echt ernstig begint te worden dan is het aan te raden om jezelf te laten opnemen bij een eetstoornis kliniek. Bij deze klinieken zijn ze gespecialiseerd in het verhelpen van een eetstoornis en zij kunnen je zeker helpen bij het beter worden. Een behandeling eetstoornis is niet binnen een paar dagen succesvol, dit is een heel traject die ervoor zorgt dat je in de toekomst zelf beter kan omgaan met eten en dit zorgt ervoor dat je niet zo snel een terugval krijgt.  

 

Kortom, een eetstoornis komt steeds vaker voor door het ideaalbeeld van social media. Merk je dat je lijdt aan een eetstoornis of zie je dat een van je naasten ermee te maken krijgt? Trek dan op tijd aan de bel en zoek de hulp die je nodig hebt voordat het te laat is.