Normal_yellow-ge9b0d8b6e_1920

Een algemeen bekend huid 'probleem' die bijna iedereen boven de 40 wel heeft; pigmentvlekken. Ze worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd omdat het vaak voorkomt bij mensen die dus boven de 40 zijn. Vaak worden ze als cosmetisch storend ervaren. De meeste pigmentvlekken ontstaan door teveel onbeschermde blootstelling aan de zon. Het is een soort overreactie van je huid. Je kunt ook pigmentvlekken krijgen door een wisseling in je hormonen, bijvoorbeeld bij een zwangerschap of door het gebruik van de anticonceptiepil. Deze vlekken verdwijnen overigens snel weer. Maar hoe kun je ontsierende pigmentvlekken verwijderen?

Niet zelf verwijderen

Je kan ook pigmentvlekken krijgen na een huidontsteking of acné en zelfs als reactie op bepaalde cosmetica. Maar wat kan je doen aan de pigmentvlekken? Je kan pigment vlekken verwijderen, maar dat kan je niet zelf doen. Een populaire methode is een laserbehandeling die je pigmentvlekken verwijderen. De laserbehandeling stopt de aanmaak van pigment op die plek met als effect dat je pigmentvlekken verdwijnen. Er zijn ongeveer 1 tot 4 behandelingen nodig om de pigmentvlekken te verwijderen. Het kan niet op elke pigmentvlek worden toegepast, daarom is een consult vooraf ook gewenst. 

 

Soorten laserbehandeling

Er zijn twee soorten laserbehandeling voor het pigmentvlekken verwijderen. Een DPL laser die korte pulsen geeft en daarmee het pigment in kleine stukjes schiet. Er komen na de behandeling geen korstjes op je gezicht en je huid is vrij snel hersteld. Dan is er nog de behandeling met de fractionele CO2 laser. Deze werkt op basis van verdamping. de laserstralen maken minuscule gaatjes in de huid waardoor de vlek verdampt. Hier ontstaan wel wat korstjes maar deze verdwijnen snel. Meestal na 7 dagen. Deze methode wordt ook gebruikt voor huidverjonging. 

 

Chemische peeling

Een laserbehandeling is een tijdelijke manier om je pigmentvlekken te verwijderen. Afhankelijk van je zongedrag en huidverzorgingsproducten kan het weer terugkomen. Een andere behandeling is een chemische peeling. Daarmee wordt de huid verjongt en worden er veel huidproblemen opgelost waardoor ook de pigmentvlekken verwijderen. De huid wordt na de peeling strakker, frisser en meer egaal. Je kan ook een kritisch kijken naar je huidverzorgingsproducten. Er zijn crèmes die niet de pigmentvlekken verwijderen maar die ze wel een stuk minder zichtbaar laten worden. 

 

Vraag professional advies

Laat in ieder geval voorafgaand aan welke behandeling dan ook een professional naar de vlekken kijken en volg het advies van hen op. Daarmee heb je de meeste kans om je pigmentvlekken te verwijderen. Ook kan een professional het onderscheid maken tussen een pigmentvlek en een melanoom bijvoorbeeld. Een melanoom is een vorm van huidkanker die vaak ontstaat als een moedervlek die uiteindelijk of groeit of Asymmetrisch van kleur is. Mocht je dit zien op je lichaam dan raden we je aan een afspraak te maken met de huisarts. Die kan je wanneer het nodig is doorverwijzen. 

Je kan ook witte pigmentvlekken hebben, zoals bij de huidziekte vitiligo. Je kan een aantal van deze vlekken hebben bijvoorbeeld omdat je huid verbrand is geweest of omdat je de huidziekte vitiligo hebt. Deze pigmentvlekken kun je niet verwijderen, je kan jezelf wel beter beschermen tegen de zon zodat je niet nog meer krijgt.