Normal_rear-view-mirror-g79a3c8172_1920

Steeds meer mensen rijden met een dashcam in de auto. Een dashcam is een klein cameraatje op de voorruit van de auto die filmt wat je als bestuurder ziet tijdens het rijden. In het geval van een aanrijding heb je in dat geval altijd nuttig bewijsmateriaal voor de politie of verzekeringsmaatschappij.

In sommige landen, zoals in Rusland en Zuid-Korea, is het gebruik van een dashcam zelfs verplicht. Daar maak je zonder dashcam simpelweg geen aanspraak op een autoverzekering. Ook in het Verenigd Koninkrijk gebruikt vrijwel iedereen een dashcam, bij veel verzekeringsmaatschappijen krijg je daar korting op je premie bij gebruik van een dashcam. In andere landen, zoals Portugal en Oostenrijk, is het gebruik van een dashcam juist ten strengste verboden.

 

Wat voor effect het gebruik van een dashcam heeft op het rijgedrag van mensen is nog niet helemaal bekend. Er is helaas nog niet veel onderzoek naar gedaan, daarvoor staat het nog teveel in de kinderschoenen. Het is echter goed voor te stellen dat mensen een stuk voorzichtiger zullen rijden als ze weten dat de kans groot is hun gedrag wordt vastgelegd.

 

Effecten van het gebruik van dashcams

Mocht het (veelvuldig) gebruik van dashcams daadwerkelijk dit effect hebben, dan zou het gebruik ervan zeer kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid in Nederland. Roekeloos rijgedrag zal in veel gevallen worden vastgelegd, wat waarschijnlijk veel mensen ervan weerhoudt om überhaupt roekeloos te rijden. Het preventieve effect van camerabeveiliging op crimineel gedrag is hierbij de doorslaggevende factor.

 

Ook voor verzekeringsmaatschappijen zijn de voordelen evident. Het bepalen van de schuldvraag bij ongelukken gaat een stuk sneller en efficiënter. Daarnaast zal het aantal onterecht uitgekeerde claims een stuk minder zijn. Deze besparingen kunnen weer worden doorberekend aan de klanten, zoals in het Verenigd Koninkrijk dus al het geval is.

 

Voor- en nadelen opgesomd

Er is dus nog een hoop onduidelijk over de directe en indirecte gevolgen van het gebruik van dashcams. Ook zijn er belangrijke vragen over privacy en wetgeving waar nu nog weinig richtlijnen over zijn. Deze vragen zullen gaandeweg moeten worden beantwoord en het antwoord zal bepalen of de dashcam wordt ‘geaccepteerd’. Wat wel vast staat is dat de dashcam gestaag aan populariteit wint, niet alleen in Nederland maar ook in België.