Normal_electrical-g04c4e37e9_1920

Steeds meer mensen stappen over op een elektrische fiets. Hoewel het een comfortabele manier van fietsen is, heerst er ook kritiek. Want is fietsen met trapondersteuning eigenlijk wel zo gezond? Maakt het mensen en dan met name jongeren niet lui?

Hier is maar één antwoord op: ondanks de trapondersteuning wordt er namelijk nog altijd bewogen. Bovendien wordt er met een elektrische fiets vaak langer gereden dan met een gewone fiets. Hierdoor is het een prima manier om meer te bewegen en wordt het ook daadwerkelijk gezien als matige fysieke inspanning. Elektrisch fietsen kan dan ook net zo gezond zijn als gewoon fietsen. Benieuwd wat een elektrische fiets jou kan opleveren? Laat je dan inspireren door de volgende gezondheidsvoordelen.

Perfecte oplossing voor mensen met fysieke problemen

Het is voor sommige mensen niet altijd makkelijk om voldoende te bewegen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met zwaar overgewicht, andere fysieke problemen of senioren die een minder goede conditie hebben. Gewoon fietsen is dan vaak niet meer mogelijk. Met trapondersteuning lukt dat echter wel. Op die manier komen deze mensen meer aan bewegen toe. Dit draagt bij aan een betere gezondheid en kan mogelijk zelfs helpen om hun problemen te verminderen. Hoewel het minder intensief is dan trappen zonder trapondersteuning, werk je alsnog aan je conditie en zet je je spieren en gewrichten aan het werk. 

Rustgevend

Heb je veel zorgen? Of maak je je snel druk om dingen? Dan kan het ook zeker helpen om een elektrische damesfiets aan te schaffen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat fietsen erg rustgevend kan zijn. Zeker wanneer je hier minder moeite voor hoeft te doen. Als je je niet door tegenwind hoeft door te worstelen, maar echt kunt genieten van de omgeving en de rust om je heen. Zo blijkt dat ook jongeren veel baat hebben bij elektrisch fietsen. Zeker van en naar school. Een goede manier om even alle prikkels en zorgen los te laten en aan de mentale gezondheid te werken.

Impact op energieverbruik

Wanneer je normaal gesproken niet fietst, dan kan een elektrische fiets zeker impact hebben op je energieverbruik. Ook nu blijf je gewoon calorieën verbranden. Hoewel dit wel een stuk minder is dan op een gewone fiets.

Hier moeten we dus wel een kanttekening bij plaatsen. Als je overstapt op een elektrische fiets, maar niet meer fietst dan normaal, dan zal je dus minder energie verbruiken dan voorheen. In de praktijk zien we echter vaak dat mensen met een elektrische fiets ook sneller langere afstanden gaan rijden. Op die manier verbruik je dus eigenlijk net zoveel energie als op een gewone fiets. Hierdoor blijven de gezondheidsvoordelen redelijk gelijk.

Bovendien werk je tijdens het fietsen ook aan je conditie. Als je normaal gesproken een inactief persoon bent, kan je hiermee op rustige wijze werken aan een betere conditie.