Normal_pexels-karolina-grabowska-4386467

Ben je werkzaam als zelfstandig medewerker in de zorg? Dan ben je in principe een eigen ondernemer en heb je een zakelijke bankrekening nodig. We vertellen je hier alles over het openen van een zakelijke bankrekening als zzp’er in de zorg.

Is het verplicht om een zakelijke rekening te openen als zzp’er in de zorg?

Ben je een zzp’er in de zorg? Dan is het wettelijk niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen. Niemand stuurt de politie op je af – of iets dergelijks.

 

Banken zijn er echter vaak niet blij mee als je je normale bankrekening voor je onderneming gebruikt.

 

Kijk maar eens in de algemene voorwaarden van je bankrekening. Er staat vast in dat je de rekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

 

Waarom moet ik een zakelijke rekening openen?

Deze vraag komt vaak voorbij en ons antwoord is altijd hetzelfde: we raden het je altijd aan om als zelfstandige een zakelijke bankrekening te openen – en wel om de volgende redenen.

 

Overzichtelijkheid

Je houdt je privé-uitgaven gescheiden van je zakelijke uitgaven. Dit zorgt voor een beter idee van hoe je er als ondernemer voor staat. Je hoeft bovendien minder tijd aan je boekhouding te besteden als je inkomsten en uitgaven gewoon helder zijn.

 

Privacy

Als zzp’er in de zorg moet je aan het eind van het financiële jaar je belastingaangifte doen. Heb je bijvoorbeeld een praktijk voor fysiotherapie geopend? Dan is het niet fijn om aan de Belastingdienst te moeten verklaren welke uitgave nou privé of zakelijk was.

 

Professionaliteit

Maak je gebruik van een zakelijke rekening? Dan scoor je punten op professionaliteit. Plaats jezelf even in de schoenen van je klanten. Maak je liever geld over naar Peter Beenhakker of naar Prima Postuur Fysiotherapie?

 

Hoe vind ik de juiste zakelijke bankrekening als zzp’er in de zorg?

Ben je geïnteresseerd in het openen van een zakelijke rekening? Om te voorkomen dat je een rekening opent die niet goed bij je past, hebben we hieronder een aantal tips op een rijtje gezet.

 

Maak een wensenlijstje

De eerste belangrijke stap is weten wat je wilt. Hoeveel betalingen krijg je per maand? Hoeveel betalingen doe je aan leveranciers? Hoeveel betaalpassen heb je nodig? Heb je een zakelijke spaarrekening nodig? Doe je aan internationale betalingen? En zo kunnen we nog wel even doorgaan…

 

Stel jezelf deze vragen en je komt er al snel achter wat jij precies verwacht van je nieuwe bedrijfsrekening. 

 

Kijk naar de kosten

Het openen van een zakelijke rekening kost geld. Wat je per maand betaalt, hangt af van de antwoorden op de vragen die we hierboven hebben gesteld. Een bank rekent bijvoorbeeld vaak extra voor meerdere betaalpassen.

 

De grootte van je zorginstelling speelt ook een rol in het kostenplaatje. Heb je een grote praktijk? Dan doe je meer met je bankrekening dan wanneer je als fysiotherapeut in opdracht van andere instellingen werkt. 

 

Vergelijk banken en bankrekeningen

Het is belangrijk om verschillende rekeningen te vergelijken. Gelukkig is het meeste werk al voor je gedaan… Op ZakelijkBankieren.nl vind je een handig overzicht van de meest populaire zakelijke rekeningen voor zzp’ers in de zorg. 

Hier zijn de verschillende rekeningen vergeleken door de kosten én voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Bekijk de bedrijfsrekeningen en kies welke bij jou past.