Normal_pexels-cottonbro-studio-3952248

Wil je als zzp’er in de zorg werken? Dan is het belangrijk dat je een goede start maakt. In dit artikel leggen we uit waaraan je moet denken.

Wat is een zzp’er in de zorg?

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel – ook wel freelancer of zelfstandig ondernemer genoemd. Werk je als zzp’er? Dan ben je niet in loondienst, maar werk je voor jezelf. Je bent dus je eigen baas.

Zzp’ers kunnen in veel verschillende branches werken. Zo ook in de zorg. Wil je als zelfstandig zorgmedewerker beginnen? Dan kan dat in dezelfde beroepen als wanneer je in loondienst bent. Voorbeelden: verpleegkundige, kraamverzorgster, fysiotherapeut of chirurg.

 

Wat zijn de voordelen van werken als zzp’er in de zorg?

Werken als zzp’er in de zorg heeft een aantal voordelen:

 

Je hebt meer vrijheid

De zorg is een branche met een hoge werkdruk. Als zzp’er heb je echter meer vrijheid. Jij bent je eigen baas en plant dus zelf je agenda in. Wil je een keer vrij nemen? Dat kan gewoon.

 

Je hoeft ook niet overal ja op te zeggen. Krijg je een opdracht binnen die je – om welke reden dan ook – liever niet doet? Je kunt deze als zelfstandig ondernemer makkelijk afwijzen.

 

Je hebt meer afwisseling in je werk

Werken in loondienst kan een sleur worden. Zzp’ers in de zorg hebben daarentegen meer afwisseling. Je neemt je eigen opdrachten aan en werkt met meer verschillende medewerkers. Het aantal cliënten per dag wisselt ook meer.

 

Je bepaalt je eigen salaris

Ben je zzp’er in de zorg? Dan bepaal je zelf hoeveel je verdient. Denk niet dat je je uurtarief zo hoog kunt maken als je wilt. Je hebt natuurlijk wel met gemiddelde tarieven per beroep te maken. Zet dus niet te hoog óf te laag in. Ergens rond het vakgemiddelde is perfect.

 

Hoe word je zzp’er in de zorg?

Wil je zzp’er in een – laten we zeggen – reguliere branche worden? Dan is dat een fluitje van een cent. Schrijf jezelf in bij de Kamer van Koophandel – en dat is het. In de zorg komt er aanzienlijk meer bij kijken.

 

Schrijf jezelf in bij het BIG-register

Zzp’ers in de zorg zijn verplicht zich in te schrijven in het BIG-register. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Je moet deze registratie afronden voordat je mag starten als zzp’er én je moet elke vijf jaar opnieuw geregistreerd worden.

 

Voldoe aan wettelijke verplichtingen

Omdat je zorg verleent aan anderen, ben je verplicht om aan de volgende wetten te voldoen:

  • Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)
  • Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
  • Wet zorg en dwang (Wzd)

 

Vraag een AGB-code aan

Vraag ook een AGB-code aan als je zzp’er in de zorg wordt. Je hebt deze code nodig als je wordt betaald via de zorgverzekering van je cliënten. 

 

Wil je deze code ontvangen? Schrijf je dan eerst in in het BIG-register.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over alles wat zzp’ers aangaat? ZZP Daily is een handige website vol artikelen en adviezen voor en door zzp’ers. Hier vind je alles wat je moet weten als zzp’er.