Normal_pexels-marcus-aurelius-4064229

Jij of iemand uit jouw omgeving wordt binnenkort geopereerd. Dat is best spannend en daarnaast krijg je in veel gevallen te maken met een herstelfase waarin je zo veel mogelijk moet rusten om goed te genezen. Het is prettig om daarop voorbereid te zijn. Lees hier een aantal tips!

Tips

Allereerst is het belangrijk om na de operatie zo veel mogelijk uit te rusten. Hoelang je dat moet doen, hangt natuurlijk af van het advies van jouw dokter. Zorg er dus voor dat jouw werkgever op de hoogte is van jouw operatie en vertel ook hoe lang je verwacht te moeten herstellen. Heb je jonge kinderen? Dan is het verstandig als jouw partner de zorg tijdens de herstelfase op zich neemt. Ben je een alleenstaande ouder? Kijk dan of de kinderen bij opa en oma of andere familieleden of vrienden kunnen logeren. Zorg er daarnaast voor dat er ook genoeg hulp voor jou beschikbaar is als je ontslagen wordt uit het ziekenhuis. Wellicht kun je de thuiszorg inschakelen, maar ook kunnen vrienden en familie hierin een uitweg bieden. Tot slot is het belangrijk dat alle medicijnen op tijd in huis zijn. Wees hier echt op tijd mee. Het is immers niet zo fijn als de medicijnen een week voor jouw operatie niet beschikbaar zijn. Gebruik deze medicijnen ook volgens de aanwijzingen van jouw dokter en gebruik niet meer of minder als dat niet wordt geadviseerd.

 

Tijd om te bewegen!

Na een operatie lig je waarschijnlijk veel op bed of maak je gebruik van een elektrische rolstoel. Afhankelijk van de duur van jouw herstel kan het echter zo zijn dat je een aantal kilo’s zal aankomen. Als jouw lichaam je het toelaat om te gaan lopen en je mag gaan lopen, probeer het dan ook. Je hoeft niet direct een kwartier buiten te gaan lopen. Begin klein, bijvoorbeeld door zelfstandig naar de wc te gaan. Bouw de looptijd dan steeds meer op. Let er wel op dat je niet gaat doorzetten als je te veel pijn ervaart. Luister naar je lichaam. Zo voorkom je dat de herstellingsfase toch langer wordt.

Natuurlijk is elk herstel anders. Ga dus het gesprek aan met de dokters die jou begeleiden en volg hun adviezen ook op. Zoek je nog spullen die jouw herstel een stuk makkelijker zullen laten verlopen? Neem dan een kijkje op de site van de Totale Zorgwinkel!