Normal_pexels-nikolaos-dimou-1319461

Het scheren met een scheermes, scheerapparaat of trimmer is een snelle, goedkope en efficiënte manier om ongewenst haar te verwijderen. Maar dit scheren zorgt soms ook voor ongewenste bijwerkingen: scheerbrand, ingegroeide haartjes, of in het ergste geval een huidinfectie.

Wat is scheerbrand precies?

Scheerbrand is een tijdelijke huidirritatie die door scheren wordt veroorzaakt. Het kan iedereen overkomen die een deel van zijn of haar lichaam scheert. Als je ooit een rode huiduitslag hebt gehad na het scheren, dan had je waarschijnlijk last van scheerbrand.

Deze aandoening kan pijnlijk plus irriterend zijn. En het ziet er ook niet altijd even geweldig uit. Want met al haar symptomen, die onder meer uit roodheid, jeuk, zwelling en een gevoelige huid bestaat. Levert het ook een branderig gevoel en omvat het vaak kleine, geïrriteerde rode bultjes.

Scheerbrand is meestal tijdelijk en zal na verloop van tijd verdwijnen. Het behandelen van scheerbrand bestaat in dit geval enkel uit afwachten. En je wilt daarnaast voorkomen dat jij het aangetaste gebied opnieuw scheert om het te laten genezen. Dit helingsproces kan wel drie tot vier weken duren.

Om de hitte of jeuk ervan te verzachten, kun je een koel washandje op het aangetaste gebied aanbrengen. Want dit kan de huid aangenaam kalmeren. Het gebruik van aloë of avocado olie werkt beide verkoelend en kunnen ook veilig en rechtstreeks op de huid aangebracht worden.

Of je kunt een crème zoals cortison gebruiken of appelazijn om eventuele gerelateerde ontstekingen te behandelen. Raadpleeg echter zonder meer jouw huisarts als de scheerbrand bultjes tekenen van een infectie laten zien.

Wat zijn ingegroeide haartjes?

Dermatologen zeggen over ingegroeide haartjes dat het te dicht op de huid scheren bij sommige personen tot problemen kan leiden. Want het is bijzonder gemakkelijk voor deze haartjes om zichzelf om te draaien en dan de huid te doorboren. Dit geldt vooral als ze vrij kort geschoren zijn. Die ingegroeide haartjes kunnen daardoor voor ontstekingen en infecties zorgen.

Ook dit kan kleine bultjes veroorzaken. Deze situatie komt het meest bij mannen met strak, gekruld haar voor. Deze bultjes beginnen klein, maar kunnen uiteindelijk een stuk groter worden. En zelfs littekens op het gezicht en de hals veroorzaken. De belangrijkste tip, voor als je deze acne achtige bultjes of kleine littekenweefsel-achtige bultjes begint te zien. Is ervoor te zorgen dat je deze dan genoeg wast.

Wat is folliculitis?

Folliculitis, dat soms ook wel een haarwortel ontsteking wordt genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening die optreedt wanneer de haarzakjes van jouw huid ontstoken raken. Er bestaan verschillende soorten folliculitis. Maar het wordt vaak door een infectie met bacteriën veroorzaakt.

Het lijkt in eerste instantie een beetje op ingegroeide haartjes, maar wordt door geïnfecteerde haarzakjes teweeggebracht. Het ziet eruit als kleine puistjes rond de kleine zakjes van waaruit elke haar groeit (de haarzakjes).

Deze aandoening kan flink jeuken, pijnlijk en gênant zijn. De infectie ervan kan zich snel verspreiden en ook in korstige zweren veranderen. Een milde folliculitis zal gelukkig via een eenvoudige zelfzorg binnen enkele dagen genezen.

Maar voor de ernstigere of terugkerende infecties kunnen medicijnen op recept nodig zijn. Onbehandeld kunnen deze ernstige infecties zelfs een permanent haarverlies en blijvende littekens veroorzaken. Maak daarom absoluut een afspraak met je huisarts als jouw aandoening wijdverbreid is. Of als de symptomen niet bij zelfzorg na een week of twee verdwijnen.

Hoe dit alles zoveel mogelijk te voorkomen

Hieronder behandelen we een aantal manieren om al dit soort scheerbultjes, wondjes en huidirritaties tijdens het scheren te voorkomen:

Ontsmet je baardtrimmer of scheerapparaat

Voordat je begint met scheren doe je er goed aan om je baardtrimmer of scheerapparaat te ontsmetten voordat je deze gaat gebruiken. Dit doe je het beste met een 70% isopropyl alcohol, die vrij makkelijk te krijgen is bij de drogist. Aan je baardtrimmer kunnen namelijk veel bacterien zitten. Door deze te ontsmetten neem je het zekere van het onzekere en wordt de kans op een infectie een stuk kleiner. Voor een goede baardtrimmer raden wij de debaardman.nl aan.

Ga niet droog scheren

Het is van top belang om het haar eerst nat te maken voordat je dit gaat scheren. Want door het haar vochtig te maken wordt het zacht en wordt de vorming van bultjes voorkomen. Scheer daarom het liefst direct na het douchen, want jouw huid zal dan nog behoorlijk nat zijn. Dit douchen heeft dan ook de dode huidcellen verwijderd die in een scheermes of scheerapparaat vast kunnen komen te zitten.

Gebruik scheerschuim of -gel

Het scheren zonder een scheercrème of -gel kan erg irriterend zijn en vlot een huiduitslag veroorzaken. Als je weet dat jij een gevoelige huid hebt. Ga dan vooral naar een crème of gel op zoek die speciaal voor de gevoelige huid is gemaakt. Deze scheermiddelen zullen de huid tijdens het scheren immers optimaal beschermen, herstellen en hydrateren.

Scheer niet tegen de richting van het haar in

Scheer altijd in dezelfde richting waarin jouw haar groeit. Haartjes in de tegenovergestelde richting scheren is per slot van rekening een uitstekende manier om scheerbrand of andere scheerirritaties te krijgen!

Spoel je scheermes na (bijna) elke scheerbeweging af

Dit klinkt een beetje overdreven. Maar je wilt liever niet met jouw scheermes blijven scheren zonder het tussentijds regelmatig schoon te maken. Want je scheermes niet afspoelen is een makkelijke manier om huidirritatie of een infectie op te lopen.

Het is bovendien belangrijk om je scheermes regelmatig te vervangen. Vooral als je wegwerpscheermesjes gebruikt, gooi deze dan regelmatig weg.

Droog jouw scheermes tussen de scheerbeurten door

Bewaar jouw scheermes zeker op een droge plaats. Want als je scheermes tussen de scheerbeurten door vochtig blijft, dan kunnen de aanwezige bacteriën zich hier snel vermeerderen. Het wordt daarom ook afgeraden om je (elektrische) scheermes in de douche of een natte gootsteen te laten liggen.

Tips hoe je een infectie bij het scheren kunt voorkomen conclusie

Het is uiteindelijk belangrijk om te onthouden dat jouw scheermes, scheerapparaat of trimmer een hulpmiddel is. Dat perfect onderhouden en indien nodig tijdig vervangen moet worden. Want zelfs als jij een geschikt scheermiddel gebruikt en in de juiste richting scheert. Zelfs dan kan een bot of verstopt scheermes er alsnog voor zorgen dat je last van scheerbrand of een infectie krijgt.

Breng na het scheren ook het liefst een hoogwaardige vochtinbrengende crème plus verzachtende scheerbalsem aan. Deze scheerbalsem zal dan gerieflijk helpen om een mogelijk geïrriteerde huid op te frissen en te herstellen. Waardoor er een vervelende scheeruitslag wordt voorkomen.